Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tému dekriminalizácie drog dal kabinet bokom. Koaličná rada riešila zvieratá aj odborníkov
Zdielať na

Tému dekriminalizácie drog dal kabinet bokom. Koaličná rada riešila zvieratá aj odborníkov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zmena drogovej politiky mala byť jedným z hlavných bodov rokovania vlády. Jej program ale na poslednú chvíľu zmenili. Koaličná rada sa zas zaoberala inými otázkami, ako zadefinovanie zvieraťa ako živá bytosť a nie vec. Rovnako sa venovali Podpornej schéme na návrat odborníkov zo zahraničia.

Návrh zákona spravodlivosti o dekriminalizácii marihuany rezortu kabinet stiahol z rokovania. Dohodli sa na tom lídri vládnych strán. Na Koaličnej rade sa proti schváleniu návrhu postavila Slovenská národná strana, ktorá odmieta legalizovať držbu tvrdých drog. Národniari tiež nechcú akceptovať, aby zákon stanovil gramáž drogy, ktorú možno prechovávať, považujú to za scestné. Materiál rezortu spravodlivosti sa tak odkladá na neurčito.

Proti nebola len strana SNS ale aj ministri za stranu Smer-SD. "Keby sa to týkalo len mäkkých drog, teda marihuany, tak si viem predstaviť zahlasovať za tento zákon," vraví minister hospodárstva, Peter Žiga. Ministerka Žitňanská sa teda bude snažiť prísť s novým návrhom, ktorý by sa týkal iba marihuany. Predseda strany SNS, Andrej Danko je ale neoblomný. "Pani ministerka Lucia Žitňanská nemusí pripravovať žiadny nový návrh, pretože neprejde cez koaličnú SNS." 

Zviera ako živá bytosť

Od septembra bude na Slovensku zviera zadefinované ako živá bytosť, a nielen ako vec. Stanovuje to novela zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú dnes schválila vláda.

"Novela obsahuje právnu úpravu, v zmysle ktorej má živé zviera osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami a v občianskoprávnych vzťahoch má osobitné postavenie,“ určuje novela, ktorá má podľa agrorezortu predstavovať účinný nástroj na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so psami, teda proti takzvaným množiteľom. Zefektívni sa aj ochrana práv zvierat najmä pred týraním tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. Novela upravuje aj farmový chov zvierat a zvyšuje kompetencie štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Zo zahraničia domov

Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií vyčlenilo na Podpornú schému na návrat odborníkov zo zahraničia ročne jeden milión eur. Ako sa píše v informačnom materiáli, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie, verejné inštitúcie ponúkli v rámci schémy na návrat odborníkov zo zahraničia 33 pracovných pozícií. Z uvedeného počtu pracovných pozícií je stále otvorená možnosť prijatia ďalších 13 odborníkov.

Ide o občanov Slovenskej republiky, ktorí vyštudovali prestížnu zahraničnú univerzitu alebo dlhodobo pracujú na vedúcej pozícii v cudzine. V rámci ďalších cyklov výziev očakáva rezort školstva prirodzený nárast počtu prijatých odborníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy