Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za nelegálne prekročenie hranice rok za mrežami. Migračný zákon čakajú novinky
Zdielať na

Za nelegálne prekročenie hranice rok za mrežami. Migračný zákon čakajú novinky

BUDAPEŠŤ/PARÍŽ / Za nelegálne prekročenie francúzskych hraníc bude po novom hroziť až 1 rok za mrežami. Tamojší prezident Emanuel Macron sa rozhodol sprísniť zákony týkajúce sa utečencov. Noviniek je hneď niekoľko.

Lehota zadržania migrantov sa má zdvojnásobiť na 90 dní, má sa skrátiť lehota pre podanie žiadosti o azyl a vysoké pokuty, či rok za mrežami majú byť novým postihom za nelegálne prekročenie francúzskych hraníc. Tieto novinky navrhuje francúzska vláda v rámci sprísnenia imigračných zákonov. Otázne je, ako na predkladané zmeny zareagujú v parlamente - mnohí predpokladajú, že chystané zmeny môžu macronovu väčšinu rozdeliť.

Kým vláda nový krok hodnotí pozitívne, nadácie a neziskovky tvrdia, že ide o snahu obmedziť práva utečencov. Vlani vo Francúzsku zaznamenali rekord v počte žiadateľov o azyl, číslo prekročilo hranicu 100 000.

Aj Maďarsko pritvrdilo 

Omnoho väčšej kritike čelí návrh zákona, ktorý rezonuje nielen Maďarskom. Vláda Viktora Orbána predložila normu zvanú Stop Sorosovi, ktorej cieľom je obmedzenie migrácie. Zákon, v prípade schválenia, by umožnil regulovať, či dokonca zakázať činnosť mimovládnych organizácií a jedincov podporujúcich migráciu.

Predloženú normu kritizuje nielen OSN, ale aj vyše 200 európskych organizácií na obranu ľudských práv. Hlasovanie o balíku 3 zákonov sa očakáva po voľbách, ktoré budú v Maďarsku 8.apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy