Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V bratislavskej nemocnici hospitalizovali dievča (3) s prasacou chrípkou
Zdielať na

V bratislavskej nemocnici hospitalizovali dievča (3) s prasacou chrípkou

BRATISLAVA / V bratislavskom Národnom ústave detských chorôb leží iba trojročné dievčatko, ktorému komplikácie spôsobila zrejme prasacia chrípka. Vysoké teploty sa u neho prejavili v škôlke minulý týždeň. Podľa odborníkov je táto chrípka dnes už bežnou sezónnou chrípkou.

Zo škôlky dieťa previezli do piešťanskej nemocnice. Po vyšetrení došli lekári k záveru, že by mohlo ísť o prasaciu chrípku, z toho dôvodu dieťa transportovali na bratislavské Kramáre, kde testy vírus potvrdili. Ako prvú túto informáciu priniesol portál tvnoviny.sk. 

Škôlku zatvorili

Podľa riaditeľky materskej školy ide o prasaciu chrípku kmeň H1 N1 z roku 2009, ktorá bežne koluje v populácii a má rovnaký priebeh ako klasická chrípka, len je agresívnejšia. Budovu materskej školy na týždeň zatvorili. Zamestnanci priestory čistia a dezinfikujú podľa pokynov hygienikov. 

Len žiadne obavy

Prasacia chrípka najskôr domácich vystrašila. Hygienici však ľuďom odkazujú, že nie je dôvod na žiadne veľké obavy. "Prasacia chrípka je podobná bežnej chrípke, má rovnaké príznaky, rovnako sa lieči,"  hovorí pediatrička Monika Antošová.

Počas tejto sezóny zaznamenali už 22 prípadov prasacej chrípky, len minulý týždeň boli prípady 4. Antigén tohto vírusu obsahuje aj vakcína, ktorou sa u nás očkuje. Ľudí zrejme vystrašil hlavne názov.

Na Slovenku aj vo svete stúpa aj epidémia klasickej chrípky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy