Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Americký prezident Donald Trump oznámil, že chce v USA zakázať úpravu pušiek na automatické zbrane
Zdielať na

Americký prezident Donald Trump oznámil, že chce v USA zakázať úpravu pušiek na automatické zbrane

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump oznámil, že chce v USA zakázať úpravu pušiek na automatické zbrane, s ktorými možno za minútu vystreliť niekoľko sto nábojov. Podľa oznámenia Bieleho domu Trump tiež zvažuje navýšenie vekového limitu pre kúpu zbraní. Minulý týždeň si streľba násťročného mladíka na floridskej škole vyžiadala 17 obetí na životoch. V USA incident zosilnel dlhodobú diskusiu o potrebe viac regulovať predaj zbraní.

"Pred chvíľou som podpísal dokument, ktorý žiada generálneho prokurátora, aby navrhol zakázať súčiastky, s ktorými je možné z legálne držanej zbrane vytvoriť samopal," uviedol Trump.

Podľa agentúry Reuters by americký prezident takto obišiel Kongres, kde podobný legislatívny návrh zatiaľ neprešiel, a to napriek minuloročnému masakru v Las Vegas, pri ktorom útočník automatickou puškou zabil 58 ľudí.

Snahy zaviesť prísnejšie pravidlá pri predaji strelných zbraní boli doteraz v USA márne, hoci vyčíňanie zbesilých strelcov v krajine len za posledných niekoľko rokov zaplatili životom desiatky ľudí. Sám prezident obmedzeniam predaja zbraní doteraz nikdy naklonený nebol a netajil sa podporou Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA), mocné lobistické organizácie, ktorá Trumpa podporovala vo volebnej kampani.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders zároveň uviedla, že Trump zvažuje zvýšiť minimálny vek pre kúpu pušiek v USA. Zrejme ide o reakciu na incident z minulého týždňa, kedy devätnásťročný útočník na floridskej strednej škole zastrelil 17 ľudí.

Biely dom v pondelok oznámil, že Trump podporí sprísnenie systému bezpečnostných previerok pre kupca zbraní.

Hoci najnovšie kroky stále nespĺňajú požiadavky aktivistov bojujúcich za sprísnenie zákonu o držaní zbraní, podľa agentúry Reuters reprezentujú istý posun v postoji prezidenta, ktorý sa počas svojej volebnej kampane v roku 2016 tešil podpore zbrojárskej lobby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy