Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vláda prerokuje dekriminalizáciu drog, postavenie zvierat, školské zákony či zameranie zahraničnej politiky
Zdielať na
Noviny.sk

Vláda prerokuje dekriminalizáciu drog, postavenie zvierat, školské zákony či zameranie zahraničnej politiky

BRATISLAVA - Vláda by dnes mala rokovať o návrhu zákona o čiastočnej dekriminalizácii omamných látok z dielne rezortu spravodlivosti. Predstavitelia Slovenskej národnej strany však už v utorok avizovali, že návrh zákona nepodporia. Podľa ich názoru by sa zvýšil počet drogovo závislých a tiež výdavky zdravotníctva do liečebných centier. "Myslíme si, že dôraz treba dať na prevenciu a nie na dekriminalizáciu drog, navyše heroínu alebo kokaínu,“ uviedol v utorok predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Zákon musí byť podľa národniarov "naozaj dobre koncipovaný, aby nedošlo k zvýšeniu už súčasných užívateľov drog". K téme by sa mali stretnúť ešte pred zasadnutím vlády koaliční lídri. V prípade nezhody je možné úplné odsunutie bodu z rokovania na neurčito.

Od septembra by mohlo byť na Slovensku zviera zadefinované ako živá bytosť, a nie len ako vec. Stanovuje to novela zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú dnes prerokuje vláda. „Novela obsahuje právnu úpravu, v zmysle ktorej má živé zviera osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami a v občianskoprávnych vzťahoch má osobitné postavenie,“ určuje novela, ktorá má podľa agrorezortu predstavovať účinný nástroj na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so psami, teda proti takzvaným množiteľom. Zefektívniť by sa mala aj ochrana práv zvierat najmä pred týraním tým, že sa posilnia právomoci veterinárnych inšpektorov. Novela v prípade odobrenia stanoví aj farmový chov zvierat a zvýši kompetencie štátnej veterinárnej a potravinovej správy.


Európska politika a slovenské postoje k vývoju v EÚ vrátane migrácie, brexitu či viacročného finančného rámca, bezpečnosť, NATO, európska obrana, regionálna a bilaterálna spolupráca v rámci EÚ, vonkajšie vzťahy a spolupráca s tretími krajinami, efektívny multilateralizmus, ekonomická diplomacia či konzulárna pomoc a Slováci žijúci v zahraničí sú hlavné témy, ktorým sa venuje Správa o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2017 a jej zameraní na rok 2018. Dokument je hlavný krátkodobý politický plánovací dokument zahraničnej a európskej politiky SR, ktorý sústreďuje pozornosť na kľúčové momenty a dynamiku v plnení úloh zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2017 a stanovuje hlavné priority pre rok 2018. Materiál dnes prerokuje vláda.

Vláda prerokuje aj novelu Trestného poriadku o trestných činoch spojených s terorizmom, ktorú predloží ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Po novom bude možné prísnejšie trestať možných páchateľov, čím rezort reaguje na požiadavky vyplývajúce z bezpečnostnej situácie v Európe. Pri spáchaní teroristického útoku, čo zahŕňa napríklad použitie výbušniny či chemických zbraní, bude hroziť páchateľovi 25 rokov trest odňatia slobody až doživotie. Za niektoré formy účasti páchateľov na terorizme hrozí odňatie slobody na sedem rokov až pätnásť rokov. V prípade verejného podnecovania účasti na podobných akciách bude hroziť páchateľom trest na tri až desať rokov. Za financovanie terorizmu bude hroziť páchateľom trest na päť až pätnásť rokov. Výnimočným 20-ročným väzením sa môžu potrestať takí páchatelia, ktorí rovnaký trestný čin spáchajú vo veľkom rozsahu, či ako členovia nebezpečnej skupiny či zoskupenia. Kto pricestuje na územie Slovenskej republiky za účelom spáchania trestných činov terorizmu, môže byť potrestaný na odňatie slobody v rozsahu piatich až dvanástich rokov. Tento zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2018, respektíve časť novely až od 1. júna 2019.


Zákon o Akreditačnej komisii by sa mal doplniť o formulár na podávanie žiadostí o akreditáciu profesijne orientovaných bakalárskych študijných programov. Prerokuje to vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Ako sa píše v predkladanom materiáli, potreba doplnenia príloh o navrhovaný formulár súvisí s návrhom Akreditačnej komisie, ktorá predložila ministerstvu školstva na schválenie osobitné kritériá pre profesijne orientované bakalárske študijné programy, ktoré sa budú používať pri posudzovaní spôsobilosti vysokej školy uskutočňovať študijný program oprávňujúci udeliť jeho absolventom akademický titul. Riadenie športových stredísk bude mať jednotné pravidlá v prípade schválenia materiálu, ktorý predložilo ministerstvo školstva. Návrh upravuje okrem iného vytváranie zoznamu najvýkonnejších športovcov a spôsob určenia výkonnostných kritérií, zaraďovanie športovcov, športov a športových odborníkov do stredísk a ich vyraďovanie a vzájomnú spoluprácu stredísk.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) plánuje zlikvidovať ďalších desať environmentálnych záťaží na Slovensku. Prerokuje to dnes vláda na návrh MŽP na určenie príslušného ministerstva, ktoré bude za odstránenie týchto záťaží zodpovedné. Určenie príslušného ministerstva je pritom jednou z podmienok na žiadosť o nenávratný finančný príspevok na sanáciu environmentálnej záťaže. Financie na likvidáciu environmentálnych záťaží budú môcť byť zabezpečené z európskych fondov v rámci projektu Operačný program Kvalita životného prostredia, v ktorom je na tento účel vyčlenených 180 miliónov eur.


Slovensko dá v prípade odobrenia vládou ďalších takmer deväť miliónov eur na riešenie migračnej krízy v Afrike. Príspevok krajín Visegrádskej štvorky je v celkovej výške 35 miliónov eur, čo na jednu krajinu vychádza 8 750 000 eur. Ako sa ďalej uvádza v materiáli, maďarské predsedníctvo vo V4 navrhlo, aby sa peniaze použili na financovanie projektu Zvereneckého fondu „Integrované riadenie hraníc“ (IBM). Tento projekt vykonáva talianske ministerstvo vnútra. „Realizácia projektu prebieha na severe (pobrežie) a na juhu Líbye, pričom operačné centrá, ktoré sa budujú ako súčasť prvej fázy projektu, sa budú nachádzať v Tripolise. Súčasťou projektu je obnova hliadkových lodí či tréningy bezpečnostných zložiek v Líbyi na ochranu hraníc. Zdroje by mohli zároveň slúžiť na vybudovanie líbyjského Maritime rescue and coordination centre (monitorovanie, vyhľadávanie a záchrana – SAR),“ približuje projekt vládny dokument. Tento projekt je v súlade s pozíciou SR, ktorá podporuje posilňovanie hraníc s cieľom riadenia migračných tokov.

Najčítanejšie