Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starí rodičia už dva roky bojujú o vnúča, ktoré je v nemeckom detskom domove
Zdielať na

Starí rodičia už dva roky bojujú o vnúča, ktoré je v nemeckom detskom domove

PREŠOV / Osemročný Miško, ktorý pred dvoma rokmi prišiel o milovanú mamu, je stále v detskom domove v Nemecku. Z vraždy jeho mamy obvinili otca dieťaťa. Jeho biologická rodina na Slovensku bojuje o zverenie chlapčeka do ich starostlivosti. Všetko ale stojí na rozhodnutí nemeckého súdu.

Dvadsiateho druhého augusta bolo v Nemecku plánované pojednávanie o zverení Miška do náhradnej starostlivosti k jeho rodine na Slovensku. Jeho najbližší verili, že padne definitívne rozhodnutie a že najmladšieho člena rodiny budú mať čoskoro opäť doma.

To sa však nestalo. Súd bol odročený a vyžiadal si vypracovanie ďalších znaleckých posudkov. Boj o Miška však jeho rodina nevzdáva.

"Rodina sa jasne vyjadrila, že dieťa chce tam kam patrí," hovorí Andrea Cisárová z Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže. Ako dodala mama zavraždenej Veroniky, je to pre nich veľmi ťažké.

O zverenie Miška do náhradnej starostlivosti požiadala jeho teta - sestra zavraždenej Veroniky. So synovcom v Nemecku sa stretla naposledy iba pred pár dňami. Jeho starí rodičia ho však už viac ako dva roky nevideli.

"Nemali sme s ním umožnené rozprávať sa  ani nič. Akurát dcéra, jeho teta bola s malým," povedali rodičia zavraždenej Veroniky ešte v júni tohto roku.

"Teta Tonka mala možnosť stretnúť sa s maloletým. Boli to bozky, objatia. Bol to čas keď sa jasne zistilo, že krv nie je voda," dodala Andrea Cisárová z Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže.

Veronika, Miškova mama, bola zavraždená pred dvoma rokmi. Jej bývalý druh, Grék žijúci donedávna v Nemecku, je stále stíhaný na Slovensku z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Rozsudok v tomto prípade ešte nepadol. Po zatknutí Gréka a obvinení z Veronikinej vraždy bol ich spoločný syn umiestnený v detskom domove v Nemecku.

"Nepáči sa nám to lebo bol asi prekladaný na siedmych miestach, bol v náhradnej rodine, v ústave, všade už bol," dodáva mama zavraždenej Veroniky.

Ako dodala Andrea Cisárová, naďalej zostávajú v komunikácii jednak s tetou Tonkou a aj s nemeckými úradmi. "Budeme tlačiť na to, aby bolo dieťa zverené tam kam patrí. Tým, ktorí ho majú najradšej a kde prežilo väčšiu časť svojho života," uzavrela Andrea Cisárová z Centra pre medzinárodnú ochranu detí a mládeže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy