Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rybári sú zúfalí. Teplo zlikvidovalo ryby v Svinici. Obyvatelia tvrdia, že zápach pri vode je príšerný
Zdielať na

Rybári sú zúfalí. Teplo zlikvidovalo ryby v Svinici. Obyvatelia tvrdia, že zápach pri vode je príšerný

TRENČÍN / Obrovské množstvo uhynutých rýb plávajúcich na hladine. Takýto pohľad sa naskytol pani Eve počas prechádzky po brehu vodnej nádrže Svinica pri Trenčíne. Tamojší rybári prišli aj o kapitálne úlovky. Dôvodom sú tropické horúčavy a sucho. Potok, ktorý ústil do nádrže totiž vyschol. Rybám chýbal kyslík a v priebehu niekoľkých hodín uhynuli.

"Išla som po brehu a cítim strašný smrad. Pozerám sa a kopu uhynutých rýb. Smrdelo to strašne," hovorí Eva, obyvateľka obce Svinná. Pani Eve sa naskytol nepríjemný pohľad. Breh 12 hektárovej vodnej nádrže bol posiaty uhynutými rybami. "Prišla som bližšie a obrovská halda rýb, aj tisíc ich mohlo byť. Šťuky," dodáva. Na brehu vodnej nádrže Svinica sa nachádza stále množstvo uhynutých rýb.

​Prvé ryby bez známok života sa na hladine začali ukazovať už 20 augusta. Miestni rybári vyhlásili mimoriadnu situáciu. Na svojej stránke zverejnili oznam, že zaznamenali úbytok vody na prítoku do VN. Koryto miestneho potoka vyschlo. Zároveň zakázali v tomto revíry až do odvolania loviť a privlastňovať si ryby. Extrémne horúčavy a sucho. To je podľa odborníka hlavný dôvod, prečo začali ryby vo vodnej nádrži Svinica hynúť. "Je to masívny úhyn z toho dôvodu, že je tam úbytok kyslíka," potvrdil rybár Peter Vrablec.

Voda je navyše veľmi teplá a tak sa v nej objavili riasy. "Vytvárajú kyslík, cez deň, ale v noci dochádza k opaku, kyslík spotrebováva, ale viac ako vyprodukuje. Ryba tiež spotrebuje kyslík, došlo k absolútnemu vyčerpaniu kyslíka," tvrdí Peter Vrablec. Spočiatku sa na hladine objavovali ryby len sporadicky. V stredu však ich počet rapídne stúpol. "Zubáč, pstruh.. sú náročné na spotrebu kyslíka, keď tam nie je, ona sa utopí," dopĺňa Vrablec. "Malé aj veľké, strašne veľa toho bolo a ten smrad strašný," opisuje situáciu obyvateľka Eva.

"Pokiaľ ten kyslík je v malom množstve, ten úhyn trvá dlhšie. Akonáhle sa vyčerpá, tam nastáva do pár minút úhyn ryby," tvrdí Peter Vrablec. Šéf tamojšej rybárskej organizácie sa k úhynu odmietol vyjadriť. Väčšinu uhynutých rýb rybári vylovili. Na hladine sa však objavujú stále ďalšie. "Treba to dať do kafilérky, keby sa to nepozbieralo, dochádza k hnilobnému procesu a to zasa spotrebúva kyslík," tvrdí Vrablec. Rybári prišli v priebehu niekoľkých dní o obrovské množstvo rýb. Obnoviť pôvodnú osádku nebude ľahké. "Keď kúpite zubáča malého, tak potrvá tri roky, kým narastie do tej veľkosti v ktorej uhynula," potvrdil rybár.

V Humennom mali začiatkom augusta rovnaký problém:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy