Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini: August 1968 bol snahou postaviť sa proti rozdeleniu sveta
Zdielať na

Pellegrini: August 1968 bol snahou postaviť sa proti rozdeleniu sveta

BRATISLAVA / Udalosti z augusta 1968 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa postaviť sa vtedajším pravidlám geopolitického rozdelenia sveta a vytvoriť slobodnú a sociálnu spoločnosť postavenú na dôstojnom živote jednotlivca. K 50. výročiu vojenskej invázie do Československa to napísal slovenských premiér Peter Pellegrini v komentári, ktorý dnes zverejnil denník Hospodárske noviny.

"August 1968 patrí medzi tie historické udalosti, ktoré je potrebné nasledujúcim generáciám pripomínať. Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a v pamäti našich rodičov a prarodičov zostávajú navždy zapísané ako memento, aby sa nikdy nič podobné neopakovalo," uviedol pre Hospodárske noviny Peter Pellegrini.

Predseda slovenského vlády dodal, že udalosti z roku 1968 sú tiež dramatickým príbehom, ktorý odhaľuje rad charakterov verejne činných ľudí, v ktorom sa myšlienka budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla tvárou v tvár so zradou a mocenským cynizmom.

Alexandra Dubčeka, niekdajšieho vysokého komunistického funkcionára a tvár pražskej jari, ktorého cieľom bolo uvoľnenie pomerov v Československu v 60. rokoch, označil Pellegrini za nositeľa obrodnej spoločenskej zmeny a za jednu z najvýznamnejších postáv slovenskej histórie. "Jeho rozhodovanie v tej dobe bolo zložité, ale vždy zohľadňovalo záujem národa a spoločnosti. Patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie a zaslúži si náš rešpekt a úctu," uviedol Pellegrini.

V komentári slovenský premiér takisto vyslovil vďaku tým, ktorí vojenskú okupáciu v roku 1968 neprijali pasívne, ale preukázali veľkú mieru odvahy a čelili vojenskej agresii priamo v uliciach.

*Bratříčku, zavírej vrátka. Táto pieseň vznikla ako okamžitá reakcia na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Stala sa symbolom odporu obyvateľov československa proti udalostiam augusta 68. Pozrite si, ako vpád vojsk ovplynil vtedajšiu kultúru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy