Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Majiteľ chová v zastavanej časti Bratislavy prasatá. Susedia sa sťažujú na zápach a hlodavce
Zdielať na

Majiteľ chová v zastavanej časti Bratislavy prasatá. Susedia sa sťažujú na zápach a hlodavce

BRATISLAVA / Prasatá a býky v hlavnom meste údajne už roky terorizujú niekoľko obyvateľov. Chov týchto zvierat v zastavanej časti Bratislavy vraj sprevádzajú nepríjemný zápach, otravný hmyz a všadeprítomné hlodavce. Po dlhých 14 rokoch si chceli úrady posvietiť na chovateľa, ten ich ale ignoruje. Všetko však môže zmeniť novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá začne platiť o pár dní.

Niektorých obyvateľov tejto ulice v bratislavskej Vrakuni vraj už roky sužuje zápach, ktorý sa šíri z maštale, kde sa chovajú ošípané a hovädzí dobytok.

"Už 30 rokov sa tu chová dobytok, veľmi silný zápach. Sú tu potkany, muchy a komáre," hovorí pre TV JOJ jedna z obyvateliek Vrakune. 

Podľa ženy, ktorá býva v susednom dome, nemá chovateľ riadne zabezpečenú likvidáciu hnoja a na chov spomínaných zvierat nemá ani povolenie.

Obrátila sa preto na mestský úrad. Podľa starostu mestskej časti nie sú podobné podnety zriedkavé, najčastejšie sa týkajú chovu sliepok, kôz či ošípaných.

"Sme metská časť, kde sa nachádzajú rodinné domy. Ich obyvatelia, ktorí boli zvyknutí chovať domáce zvieratá, ich chovajú aj ďalej," uviedol starosta mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc.

Samospráva má však podľa neho obmedzené možnosti kontroly takéhoto chovu. Podľa starostu Kuruca môžu jedine skontrolovať, či sa zvieratá nachádzajú v budovách, ktoré boli povolené a skolaudované, majú kanalizáciu a prívod vody.

Konať v takomto prípade môžu aj pracovníci Úradu verejného zdravotníctva či Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Chovateľ zvierat pracovníkov miestneho úradu či veterinárnej správy dovnútra nevpustil. Nepodarilo sa nám teda získať ani jeho stanovisko na celý spor. Opakoval sa tak rovnaký scenár ako v roku 2004, kedy sa úradníci snažili urobiť kontrolu v spomínanom hospodárstve. Odvtedy sa vraj nič nezmenilo. Podľa pani, ktorá podala podnet, nechal chovateľ tesne pred plánovanou kontrolou zabiť niekoľko zvierat a upratať dvor.

"Pokiaľ si niekto zakladá takýto chov, mal by mať súhlas susedov, pretože každé zviera je špecifické a mnohí chovatelia nevedia odhadnúť dopad na hygienu," hovorí šéf štátnych veterinárov Jozef Bíreš, podľa ktorého sa mnohé obce snažili obmedziť chov hospodárskych zvierat všeobecne záväzným nariadením, ale nepochodili, pretože boli v rozpore s ústavou. Tromfy v rukách majú v takýchto prípadoch veterinári či hygienici. "Každý chovateľ, pokiaľ si zakladá takýto chov, musí mať na mysli dodržanie podmienok," dodáva Jozef Bíreš.

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti prinesie od septembra možnosť vstúpiť na pozemok za asistencie polície aj bez súhlasu chovateľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy