Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mesto Snina zakázalo kotlebovcom zhromaždenie
Zdielať na

Mesto Snina zakázalo kotlebovcom zhromaždenie

Zdroj: SITA

SNINA / Primátor mesta Snina zakázal kotlebovcom zhromaždenie, ktoré avizoval poslanec ĽSNS Milan Mazurek. Cieľom zhromaždenia, podľa slov strany, má byť postavenie sa na odpor agresívnych asociálov. Podľa plánu by sa malo konať v piatok o 17.30 hodine pred mestským úradom. Myšlienka zhromaždenia mala vzniknúť na základe reportáže TV JOJ o žene, ktorú napadli príbuzní 13- ročného chlapca, ktorého po vyprovokovaní pohrýzol jej pes.

​Strana ĽSNS konkrétne poslanec Milan Mazurek avizoval 11. augusta, že plánujú uskutočniť zhromaždenie v Snine. A to aj za účasti Mariána Kotlebu. Cieľom má byť zamedzenie podobných prípadov, ako sa odohral pred pár dňami v Snine. Ženu tam napadli príbuzní 13-ročného chlapca, ktorého pohrýzol jej pes. "Ak sa dnes spoločne nepostavíme proti tomuto systému a neukážeme asociálom, že zákony musia platiť aj pre nich, tak budú útoky iba pokračovať a ďalšou obeťou asociálov môže byť mama či dcéra kohokoľvek z nás," píše Mazurek na svojom facebookovom profile.   

Dôvody zákazu zhromaždenia

Primátor Sniny Štefan Milovčík sa ale rozhodol, že strane toto zhromaždenie nepovolí. V oficiálnom rozhodnutí mesta uviedol niekoľko dôvodov.

ĽSNS považujú na základe ich činnosti za extrémistickú stranu, a to s odvolaním na odvolanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára Najvyššiemu súdu. Ďalej kvôli osobe Mazureka, voči ktorému momentálne prebieha trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchanie trestného činu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase. 

"Treťou skutočnosťou je definovanie samotného cieľa zhromaždenia, mesto Snina aj na základe informácie poskytnutej OO PZ Snina nemá vedomosť o tom, aby v meste a okrese Snina bola v súčasnosti výrazne zaznamenaná zvýšená kriminalita," uviedlo mesto v oficiálnom rozhodnutí.  

Mesto Snina tak považuje zhromaždenie za nekorektné a zamerané voči Rómom. Vzhľadom na skutočnosti, ktoré mesto v rozhodnutí uviedlo, ho považuje za rizikové. 

Mazurek sa nevzdáva

Aj napriek oficiálnemu zákazu zhromaždenia sa poslanec Milan Mazurek nevzdáva. V utorok po celom meste mali rozdávať pozvánky. O tejto skutočnosti informoval aj na svojom facebooku. "Aj napriek tomu, že sa mesto Snina pokúsilo úplne detinským spôsobom naše zhromaždenie zakázať, tak sa toto konať bude. Pokryli sme takmer celú Sninu a reakcie ľudí sú fantastické. V piatok o 17:30 sa vidíme v Snine aj za účasti Mariana Kotlebu! Zhromaždenie zrušené nebolo a v žiadnom prípade nebude zrušené!," napísal. 

Útok v Snine

Pes majiteľku čakal pred odchodom. Bol priviazaný a postupne k nemu prišlo viacero detí. Neostalo však iba pri hladkaní. "Deti prišli k nemu, začali ho štípať, proste bolo vidno, že to nie je iba hladkanie, že ho štípu, že mu robia zle," opisuje predavačka Viktória.  Podľa zistení polície sa žena vybrala do obchodu a psa mala priviazať o stojan na bicykle.

"Keď som videla, aké mal, však ja som odpadla. Doktor povedal, že mal šťastie, lebo keby ho pohrýzol do šije, chlapec by umrel. Nebol priviazaný, zato hovorím, že nebol priviazaný," hovorí chlapcova stará mama, Ružena.

Tvrdenia chlapcovej starej mamy ale záznam vyvracia. Video videl aj kynológ. Ten tvrdí, že pes mal s neprimeraným správaním detí trpezlivosti viac ako dosť. "Chybu jednoznačne urobili deti, že prišli bez dovolenia k cudziemu psovi, obťažovali ho, hladkali, možno aj štípali. Pes bol dlho trpezlivý, čím ďalej tým viac detí tam prichádzalo, tak pes sa len bránil," vysvetľuje kynológ Valér Vitrikuš. 

Pozrite si reportáž o útoku:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy