Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SAV dochádza trpezlivosť. Vedci budú protestovať pred vládou
Zdielať na

SAV dochádza trpezlivosť. Vedci budú protestovať pred vládou

BRATISLAVA / Slovenskej akadémii vied dochádza trpezlivosť a v utorok budú jej zamestnanci demonštrovať. Podľa nich totiž ministerstvo školstva dlhodobo blokuje dôležitý proces transformácie. Rezort školstva však opakuje, že SAV nepredložila včas potrebnú dokumentáciu.

Štyridsaťsedem ústavov SAV sa od 1. júla malo premeniť z rozpočtových či príspevkových organizácií na verejné výskumné inštitúcie, čo im malo rozviazať ruky v niektorých oblastiach. Kľúčové je ale to, že ministerstvo školstva ich zatiaľ nezapísalo do registra, takže vzniklo akési právne vákuum. Obe inštitúcie si vyčítajú, že to komplikuje ten druhý. "My nemôžeme v strede transformačného procesu zmeniť futbalový zápas na basketbalovú hru," uviedol Andrej Leontiev, právny zástupca SAV. "Nerobíme žiadne nadmerné úkony, aby sme niekoho šikanovali. je to naozaj v záujme transparentnosti, v záujme nakladania s majetkom štátu," povedala Martina Lubyová, ministerka školstva. 

Súčasný stav je pre stovky vedcov a výskumníkov v akadémii nepríjemný. Okrem iného nevedia či a ako sa môžu zapájať do rôznych projektov, za akých podmienok môžu ísť na služobné cesty, či sa môžu nakupovať drahé prístroje. Opatrní sú aj šéfovia jednotlivých ústavov SAV. "Riaditelia sú si nie istí, a preto sa snažia minimalizovať nákup, podpisovanie nových zmlúv a používanie financií iba na základnú činnosť, aby to v budúcnosti niekto nemohol napadnúť," opísal situáciu Ľuboš Kľučár, predseda snemu SAV. 

Minulý piatok sa zamestnanci SAV pokojným zhromaždením vo svojom areáli domáhali vyriešenia situácie. Keďže sa to nestalo, v utorok budú demonštrovať znova. "Organizujeme protestné zhromaždenie v priestoroch pred úradom vlády na námestí Slobody v Bratislave," dodal Miloslav Bahna, sociologický ústav SAV. 

Predseda SAV sa v tejto veci ide obrátiť aj na predsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý kedysi bol aj ministrom školstva, čo by mohlo byť jeho výhodou, lebo sa v problematike vyzná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy