Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SAV láka na Slovensko vedcov. Dokonca prišli aj zahraniční odborníci
Zdielať na

SAV láka na Slovensko vedcov. Dokonca prišli aj zahraniční odborníci

BRATISLAVA / Proti úniku našich mladých mozgov do zahraničia nie sme až takí bezmocní, ako sa mohlo zdať. Slovenská akadémia vied rozbehla projekt, ktorý ukazuje, že za určitých podmienok dokážeme prilákať nielen našich mladých vedcov zo zahraničia, ale aj kvalitných zahraničných vedcov k nám. V rámci projektu k nám prišlo až 22 zahraničných odborníkov a 16 našich sa vrátilo. A vraj pribudne aj ďalší zaujímavý projekt.

Projekt SASPRO ukazuje, že aj na Slovensku je možné robiť vedu na svetovej úrovni. "Projekt SASPRO je názov - SAV proaktívna pre mladých ľudí," rozpráva predseda SAV Pavol Šajgalík. Projekt beží už od roku 2015 a na Slovensko sa podarilo získať na Slovensko 22 kvalitných zahraničných vedcov a stiahnuť zo zahraničia 16 našich špičkových výskumníkov. "Prekvapením bolo, že ich bolo viac ako dvojnásobne, bolo z čoho vyberať," dodáva Šajgalík. 

Skúsenosti s týmto projektom ukazujú, že finančné a technické zabezpečenie nie je to jediné, čo mladých ľudí priťahuje naspäť na Slovensko. Vrátila sa naspäť napríklad Andrea Bábelová z Nemecka po 10 rokoch výskumu, aby riešila otázku vplyvu nanomateriálov na ľudské zdravie. Podľa nej výbava našich laboratórií síce nie je na takej úrovni ako v Nemecku, ale tu mala príležitosť priniesť svoje tézy a skúsenosti, či vybudovať si vlastný tím. "Rada som priniesla nové tézy," povedala Bábelová.

Prínosom do projektu sú aj zahraniční vedci, napríklad Oleksandra Ivanová z ukrajinského Kyjeva. Je astronómka a prišla riešiť bezpečnosť Zeme pred asteroidmi ak kométami. Spolupracuje s vedcami celého sveta, podieľa sa na misii Rosetta. "V budúcom roku mať svetovej astronomickej konferencii v Tatranskej Lomnici," informuje Oleksandra Ivanová. Že slovenská veda môže byť príťažlivá dokazuje výskumník politológie z Nemecka. "Ja sa zaoberám politickými myšlienkami českých a slovenských disidentov," povedal Dirk Dalbegr.

Po skončení projektu chce napísať knihu o Dejinách českého a slovenského politického myslenia v 19. a 20. storočia. Na Slovensku sa mu páči až na jedno.
"Byty sú drahšie ako v Nemecku," povedal Dalberg. Vedenie SAV je s projektom, ktorý stojí viac ako 7 miliónov eur z európskych peňazí, spokojné.

Dúfajú, že si to všimnú aj politici a budú viac naklonení podporiť snahu o vytvorenie stabilného výskumného centra, ktoré pritiahne naše mozgy zo zahraničia naspäť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy