Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kontrola na poliach. Viacerí poľnohospodári požiadali o dotáciu pre tú istú parcelu
Zdielať na

Kontrola na poliach. Viacerí poľnohospodári požiadali o dotáciu pre tú istú parcelu

SOBRANCE / Po celom Slovensku, sa v týchto dňoch konajú kontroly poľnohospodárov. Inšpektori pôdohospodárskej platobnej agentúry, budú na základe ich výsledkov prerozdeľovať dotácie za minulý rok. V piatok boli aj na nedávno medializovaných poliach, spájaných s podvodmi a násilím v okrese Sobrance.

Kontrola prichádza z jediného dôvodu. Viacerí poľnohospodári, si totiž požiadali o dotáciu na tú istú parcelu. Krížové plnenie musia inšpektori preveriť priamo na mieste. Farmári hovoria o absurdnej situácii. S odstupom času, sa tu totiž skúma dávna minulosť. Na poliach už neexistujú, žiadne dôkazy.

"My teraz ideme riešiť úrodu z augusta 2016. Napríklad repku, ktorá tam bola zasiata je to kontrola na mieste. Tak sa pýtam, čo táto kontrola vyrieši," poznamenal poľnohospodár Juraj Béreš. 

Tento systém preverovania funguje na Slovensku už niekoľko rokov. Podľa štátnych úradníkov, vraj existujú mnohé postupy a nástroje ako odhaliť podvodníkov. Vyzývajú ich preto, aby sa sami prihlásili a vyhli sa tak vážnym následkom. "Poľnohospodárska platobná agentúra v rámci kontrol využíva moderné postupy nielen priamo na mieste, ale aj preukazovaním povinnej poľnohospodárskej dokumentácie zo strany žiadateľa," povedala Zuzana Peiger Ačjaková z ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja. 

Peniaze z dotácii patria tomu, kto má pôdu k dispozícii. Konflikty vznikajú vtedy, ak sa o rovnakú parcelu starajú viaceré firmy. Podvádzanie pri žiadostiach o dotácie sa vraj tvrdo trestá. Štát preto očakáva, že sa páchatelia priznajú ešte pred realizáciou kontroly.

Podľa poľnohospodárov v praxi systém vôbec nefunguje. Fiktívne žiadosti o dotácie sa využivajú na likvidáciu konkurencie. Počas kontroly sú totiž zastavené všetky platby.

Poľnohospodári nedávno žiadali štát o pomoc. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy