Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kým na pulty obchodov prichádzali zahraničné melóny, tie slovenské hnili. Pestovatelia nad tým lámu palicu
Zdielať na

Kým na pulty obchodov prichádzali zahraničné melóny, tie slovenské hnili. Pestovatelia nad tým lámu palicu

MOSTOVÁ / Juh Slovenska bol vždy známy tým, že sa tam pestovali stovky ton melónov. Problém nastal od roku 2004, keď obchody s ovocím a so zeleninou začali preberať hypermarkety. Na pulty pre spotrebiteľov sa vtedy začali dostávať melóny zo zahraničia a naše hnili na poli. Slovenskí farmári tak melóny postupne prestávajú pestovať.

V obci Mostová v okrese Galanta niekedy melóny pestovali na výmere okolo 30 hektárov, teraz na necelom hektári. "Vysoké náklady, slabá podpora zo strany štátu a veľmi drahá pracovná sila, predaj je neistý aj čo sa týka ceny, aj čo sa týka úrody," uviedol súkromne hospodáriaci roľník Peter Horvath. 

Je to komodita, ktorá si vyžaduje maximálnu ručnú prácu. Keď melóny niet komu včas pozbierať prezreté už nikto nekúpi. "V januári zástupcovia supermarketov sľubovali korektné ceny, aj na množstvá nám dali sľuby, keď sme dopestovali melóny, tak skoro to chceli zadarmo kúpiť a nakoniec tie množstvá, ktoré mali dohodnuté nezobrali," dodal Horvath.

V Maďarsku sa podarilo domácim producentom zabezpečiť odbyt melónov. "Kým v Maďarsku sa v hypermarketoch  predávali maďarské melóny, u nás sa predávali maďarské a grécke. Nikto nevedel urobiť opatrenie, aby v čase, keď sú u nás zrelé melóny, aby sa predávali naše,"  dodal Horvath. Najlepšie melóny sú priamo z poľa, žiaľ, na Slovensku už ich nikto nechce pestovať.

Náklady na hektár melónov sa pohybujú okolo osemtisíc eur. Keď ich čas nezozbierajú a nepredajú práca farmárov a vložené finančné prostriedky vyjdú navnivoč."Pred šiestimi rokmi keď nám na poli zostalo päť hektárov melónom sme povedali, že ich nebudeme pestovať len pre vlastnú potrebu, aby sme zachovali tradíciu," dodal Horvath. 

"V zásade nemáme nejakého veľkého pestovateľa melónov a tí, ktorí zostali a sú naďalej verní tejto plodine, tak ju pestujú len na minimálnych výmerách," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holeciová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy