Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chodec na kolobežke skončil po nehode v nemocnici. Aké pravidlá platia pre kolobežkárov?
Zdielať na

Chodec na kolobežke skončil po nehode v nemocnici. Aké pravidlá platia pre kolobežkárov?

Zdroj: Polícia SR

BRATISLAVA / V priebehu utorka došlo v čase krátko po 18.00 k dopravnej nehode na križovatke ulíc Pribinová a Prístavná. Podľa doterajších informácii došlo na riadne vyznačenom priechode pre chodcov z doposiaľ presne nezistených príčin k stretu osobného motorového vozidla a 41-ročného chodca prechádzajúceho cez priechod na kolobežke. Chodec utrpel ťažké zranenia.

S ťažkými zraneniami bol chodec prevezený do jednej z nemocníc. Vyšetrovaním okolností, za ktorých k dopravnej nehode došlo sa zaoberajú policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave.

V súvislosti s touto dopravnou nehodou Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave apeluje na chodcov pohybujúcich sa na kolobežkách a vyzýva ich k dodržiavaniu povinností, ktoré sú obsiahnuté v zákone týkajúcom sa chodcov. Osoby na kolobežkách sú totiž podľa zákona považované za chodcov.

  1. Osoba, ktorá sa pohybuje po chodníku na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, je povinná sledovať situáciu v cestnej premávke a nesmie ohrozovať alebo obmedzovať iných účastníkov cestnej premávky.
  2. Chodec tiež nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Upozorňujú aj vodičov, že 

  • vodič je povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy