Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pracovali nepretržite dva týždne. Vodu by pod Tatrami mali mať už zajtra
Zdielať na

Pracovali nepretržite dva týždne. Vodu by pod Tatrami mali mať už zajtra

Archívna reportáž

ŽDIAR / TATRANSKÁ JAVORINA / Po dlhých 14 dňoch sa v Ždiari a v Tatranskej Javorine môžu tešiť. Zajtra ráno by tam konečne mali mať pitnú vodu. Pre domácich a turistov je to vynikajúca spáva. Pesimistickejšie sú ale prvé odhady o škodách, ktoré dravá voda v národných parkoch spôsobila.

Pod Belianskými Tatrami ide naozaj o veľký deň. Po viac ako dvoch týždňoch sa do kohútikov v dvoch dedinách opäť dostane pitná voda. Na tento obraz čakali ľudia bez vody dlhé dni. V chránenom území sa muselo obnoviť približne pol kilometra potrubia. Niečo postavili provizórne a niečo tam už bude nastálo. Vyhodnocujú sa vzorky pitnej vody, či má dostatočnú kvalitu, robí sa preplachovanie a dezinfekcia. "V piatok pôjdeme na ostrú prevádzku," hovorí investičný riaditeľ PVS Štefan Bukovič. "Čas neviem odhadnúť, môže to byť o desiatej, ale aj o štvrtej poobede," dodáva Slavomír Kravčák, predseda krízového štábu v okrese Poprad.

​Obyvatelia sa už nevedia dočkať, bez vody už sú viac ako dva týždne. Mimoriadnu situáciu, ale aj napriek odstráneniu toho najväčšieho problému, pod Belianskymi Tatrami neodvolajú. A zatiaľ ani nie je jasné, ako dlho ešte potrvá. "Mimoriadna situácia bude podľa toho ako si to bude vyžadovať výkon ďalších prác. Je tu pred nami dosť príkazov, ktoré sú stále v riešení," tvrdí Kravčak.

V najbližších hodinách sa voda konečne dostane do tohto vodojemu, hygienici vyhodnotia vzorky, či je všetko v poriadku a potom sa už v Ždiari a v Javorine vráti život do bežných koľají. Aj keď, boli to náročné dva týždne a turistickú sezónu to tak trochu pokazilo. "Nie je dôvod neprísť do Ždiaru, máme nádherné počasie, všetci budú vítaní," hovorí starosta Ždiaru Pavol Bekeš

​Pitná voda je vyriešená, ale pre Javorovú dolinu to vôbec neznamená, že sa veľké upratovanie po dravej vode skončilo. Povodne narobili škody za viac ako milión eur a to znamená, že sa tu bude v najbližších mesiacoch poriadne zarezávať. "Sprístupňujú sa cesty, vyťahujeme stromy z vodných tokov, sme povinní obnoviť mostíky jednak na cestách, na turistických chodníkoch a postupne sprístupniť aj turistické chodníky, ktoré sme doteraz boli nútení uzavrieť," dodáva Maroš Petrík zo Štátnych lesov TANAP-u.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy