Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Košiciach majú nové CT, pri vyšetrení menej ožaruje pacienta
Zdielať na

V Košiciach majú nové CT, pri vyšetrení menej ožaruje pacienta

KOŠICE / Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb má nové CT pracovisko. Otvorili ho v stredu 1. augusta. Je vybavené zariadeniami na svetovej úrovni. Cétečko vysúťažili o 300 tisíc eur lacnejšie, ako iné nemocnice v európskych metropolách. Pracovisko zriadili v novej budove, ktorú postavili výhradne z vlastných financií a úverov.

CT prístroj, ktorý výrazne zlepší diagnostiku a zníži záťaž pre pacientov, v stredu slávnostne odovzdali do užívania vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach.

Ako informoval predseda predstavenstva ústavu František Sabol, do výstavby novej budovy a prístrojového vybavenia investovali 5,596 milióna eur z vlastných zdrojov a úveru. Ako informovalo minsiterstvo zdravotníctva, rokovaniami sa podarilo cenu CT znížiť o približne 300 tisíc eur. Výsledná cena prístroja je tak 1,4 milióna eur bez DPH.

Nová generácia počítačovej tomografie obsahuje supercitlivé technológie a vďaka 4D zobrazovaniu zlepšuje aj možnosti samotnej liečby pacienta. Ako uviedol Sabol, prístroj pracuje rýchlejšie a s kvalitnejším zobrazením, pričom na vyšetrenie potrebuje najnižšiu radiačnú dávku pre pacienta. "Organizmus pacienta je tak menej zaťažovaný, čo je veľmi dôležitý rozmer,“ dodala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Vo VÚSCH už môžu vyšetrovať aj obéznych pacientov s hmotnosťou do 170 kg, ale aj malé deti, ktoré pred zákrokom netreba uspávať. Momentálne je prístroj v skúšobnej prevádzke a za dva dni ním vyšetrili sedemnásť pacientov. Na vyšetrenie čaká ďalších 240.

V novej budove, kde je umiestnené CT, plánuje VÚSCH zriadiť druhú kardiologickú kliniku, ktorú chce otvoriť koncom tohto, resp. začiatkom budúceho roka. V pláne je aj zriadenie modernej kliniky rádiológie a zobrazovacích metód, ktorá by mala začať pracovať v roku 2020. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy