Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prvé pozitívne správy k epidémii osýpok. Niektoré krízové opatrenia už zrušili
Zdielať na

Prvé pozitívne správy k epidémii osýpok. Niektoré krízové opatrenia už zrušili

MICHALOVCE / Počet nakazených osýpkami opäť stúpa. Od začiatku vypuknutia epidémie sa vírusom na Zemplíne infikovalo už 350 osôb. Jednou z nich bola aj tehotná žena, ktorá porodila v nemocnici počas liečby. Krízový štáb na vývoj hneď zareagoval, pretože ohniská nákazy sa postupne presúvajú.

Prvá pozitívna informácia od vypuknutia epidémie osýpok. Krízový štáb totiž zrušil niektoré tvrdé opatrenia. "Aj naďalej zostáva v platnosti mimoriadna situácia v okrese Michalovce. Vypúšťa sa zákaz hromadných podujatí v meste Michalovce a v meste Strážske," potvrdila Jana Cibereová, prednostka okresného úradu v Michalovciach.

​Zrušenie tohto opatrenia, je podložené dobrou štatistikou. Pribúdanie nových nakazených z týchto lokalít sa totiž zastavilo. "Momentálne nemáme hospitalizovaného ani jedného pacienta k dnešnému ránu. Ten počet pacientov je nárast skôr z juhu okresu, to je lokalita Veľké Kapušany a priľahlé obce," tvrdí primár infektológie v michalovskej nemocnici, Štefan Zamba.

Aj naďalej zostáva v okrese v platnosti vyše stovka iných opatrení. Na úradoch platia špeciálne otváracie hodiny, či poskytovanie iba nevyhnutných služieb. Reakcie obyvateľov mesta sú skôr rozpačité: "Katastrofa." "Ja nevidím, že by tu bol niekto chorý." "I tak tam chodia ľudia." "Príde tu, tu sa podpíše a ide preč."

Keďže na liečbu osýpok neexistuje účinný liek, protilátky sa vytvárajú iba prekonaním choroby alebo očkovaním. Stále sa nájdu osoby, ktoré v ohniskách nákazy nariadené podanie vakcíny odmietajú. "Teraz bude príkaz, aby ho lekár zaočkoval," tvrdí Cibereová. "Celkovo počas tejto epidémie bolo zaočkovaných 3276 osôb k dnešnému dňu," dodal hlavný hygienik Ján Mikas.

​Najpočetnejšou skupinou hospitalizovaných s komplikáciami sú deti. Zdravotníci už riešili aj prípad nakazenej ženy, ktorá spontánne porodila priamo počas liečby na infektologickom oddelení. "Následne boli izolované matka aj dieťa potom, samozrejme. Pod dohľadom a už sú prepustení v podstate obaja domov, takže to prebehlo bez komplikácií," potvrdil Zamba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy