Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rezort vnútra nemá informácie o tom, že by ktokoľvek unášal zo Slovenska Vietnamca
Zdielať na

Rezort vnútra nemá informácie o tom, že by ktokoľvek unášal zo Slovenska Vietnamca

BRATISLAVA / BERLÍN / Nemecké médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov tvrdia, že na únos vietnamského podnikateľa bola zneužitá slovenská vládna letka. Prezident Kiska hovorí o alibizme. Policajný prezident pripúšťa, že niektoré osoby opäť vypočujú a kauzu budú riešiť aj s generálnou prokuratúrou.

Je to medzinárodná blamáž, ktorá môže mať vážny dopad na naše vzťahy s Nemeckom, ozýva sa nielen z prezidentského paláca, ale aj z prostredia opozície. Tá chce ku kauze uneseného Vietnamca už v auguste zvolať mimoriadny branno-bezpečnostný výbor, na ktorom by verejne vypočuli všetky zainteresované strany, vrátane leteckého personálu, či ochranky.

"Do dnešného dňa nebola zverejnená žiadna iná trasa, žiadna iná verzia, akým spôsobom sa dostal tento unesený vietnamský občas z Nemecka naspäť do vlasti ako cez  Slovenskú republiku," tvrdí Gábor Grendel, poslanec NRSR za OĽaNO. "To, čo Slovensko urobilo svojmu veľmi blízkemu partnerovi - Nemecku, je škandál, to proste nie je fér a my budeme tvrdo trvať na tom, aby sa táto situácia, aby sa celý tento prípad došetril aj na Slovensku," hovorí Ľubomír Galko, poslanec NRSR za SaS.

Ku kritike sa pridáva aj prezident Andrej Kiska. Hovorí o tom, že podozrenia z toho, že slovenský vládny špeciál bol zneužitý na únos Vietnamca z Berlína, sú čoraz silnejšie. Dnes dopoludnia bol u neho aj policajný prezident Milan Lučanský a túto kauzu rozoberali. "Sme svedkami zahmlievania, alibizmu, zavádzanie verejnosti a vyhovárania sa na nemecké orgány. Ale skutočne sa o tom, čo sa na Slovensku stalo musíme dozvedieť od nemeckých vyšetrovateľov?" pýtal sa prezident Andrej Kiska.

"Je avizované z nemeckej strany, že prídu robiť ešte nejaké úkony, tak budem rád, keď sa pri týchto úkonoch zúčastním. Dohodnem sa s nemeckými vyšetrovateľmi o ďalšom postupe ako pokračovať ďalej, aby sme túto kauzu možno raz a navždy usekli," povedal policajný prezident Milan Lučanský po stretnutí s prezidentom.

Televízia JOJ kontaktovala aj úrad vlády. Ten nás odkázal na ministerstvo vnútra, ktoré stabilne od mája tvrdí, že Slovenská republika je z únosu obviňovaná neprávom a že vyšetrovanie nič takéto doteraz nepreukázalo:

"Ministerstvo vnútra SR nemá informácie, že by ktokoľvek zo Slovenska unášal vietnamského občana do zahraničia. Prípad vyšetruje nemecká polícia, nakoľko únos sa mal odohrať v Nemecku a nie na Slovensku. Nemecké médiá priniesli informáciu o možnom zneužití slovenského lietadla pri spáchaní trestného činu. Slovenská strana poskytuje v tejto veci maximálnu súčinnosť. Uskutočnilo sa viacero výsluchov a len samotný rezort vnútra odpovedal v poslednom období v tejto veci na päť dožiadaní. Prokuratúra a polícia musia rozhodnúť či sa tento prípad bude vyšetrovať aj slovenskými orgánmi. Pokiaľ sa tak stane, rezort vnútra poskytne vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť tak ako to robil aj doteraz. Orgánom činným v trestnom konaní nie je Andrej Kiska, opoziční politici a ani rezort vnútra. Rezort vnútra nemá informácie, že by tento prípad negatívne ovplyvňoval náš vzťah s nemeckým partnerom," potvrdil v stanovisku ministerstva, hovorca rezortu  Petar Lazarov. 

K novým obvineniam zo strany nemeckých médií sa vyjadril aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Ten tvrdí, že pochybili pri vyšetrovaní Nemci a že Slovensko nevedelo, že Vietnamec je hľadaný.

​Ministerstvo: Nesmie to zostať bez následkov

​Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku uviedlo, že závery nemeckých vyšetrovateľov sú závažné  a vrhajú veľké pochybnosti na korektnosť informácií, ktoré doteraz poskytla vietnamská strana. "Slovenská republika je v úzkom kontakte s nemeckými partnermi pri vyšetrovaní okolností únosu vietnamského občana z Berlína, pričom náš spoločný záujem je vyšetriť všetky okolnosti únosu a vyvodiť dôsledky voči jeho iniciátorom. Potvrdili ho šéfovia vlád oboch krajín na nedávnom rokovaní v Berlíne," píše sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 

"Očakávame, že spolupráca rezortov vnútra Nemecka a Slovenskej republiky sa ešte zintenzívni, aby sa dopátralo k pravde. Prípad vyvolal vážne napätie v slovensko-vietnamských i nemecko-vietnamských vzťahoch. Pri ostatnej komunikácii MZVaEZ SR s veľvyslancom Vietnamu na Slovensku v júni tohto roka sme dostali ubezpečenie, že unesený vietnamský občan NEBOL na palube lietadla, ktoré letelo z Bratislavy do Moskvy s vietnamskou delegáciou na palube, a že Slovensko v tomto prípade nebolo zneužité na únos dotyčného občana," píše sa ďalej v stanovisku.

Počas súdneho procesu v Berlíne nemecká strana, podľa tvrdení rezortu diplomacie, konštatovala, že má závažné indície o tom, že unesený vietnamský občan bol predsa len letecky prepravený z Bratislavy do Moskvy. Vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že vietnamská strana zneužila slovenskú stranu a pripravila prepravu uneseného cez SR pod falošnou identitou. O tom, že sa unesený nachádzal na území Slovenskej republiky a vo vládnom lietadle orgány SR, podľa ministerstva zahraničných vecí, nemuseli mať informáciu.

"Podľa hodnotení nemeckých orgánov vietnamskí predstavitelia i v následnej informovanosti slovenskú stranu zavádzali a klamú. Tieto informácie sú veľmi znepokojujúce. MZVaEZ SR ešte v júni v tejto súvislosti požiadalo vietnamského veľvyslanca o informáciu AKO sa vietnamský občan dostal z Berlína do Hanoja. Odpoveď sme do tejto chvíle nedostali. Prípadu venujeme osobitnú pozornosť. Vietnamský veľvyslanec bude opäť predvolaný na MZVaEZ SR. Ak sa potvrdí, že Slovenská republika bola zneužitá zo strany Vietnamu, nebude to môcť zostať bez následkov," znie v stanovisku ministerstva.

Portál Aktuality.sk získali časť správy o stave vyšetrovania, ktorú nemeckí vyšetrovatelia spísali po výsluchoch na Slovensku v priebehu júna. V nej sa uvádza, že na základe miestnych zistení je možné, že naša vláda bola uvedená do omylu. Zároveň prináša podozrenie, ktoré hovorí o možnom insiderovi, vďaka ktorému sa táto manipulácia mala podariť. V správe spomínajú aj konkrétne meno muža, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca expremiéra Roberta Fica a donedávna šéfoval slovenskej ambasáde vo Vietname.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy