Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Meteorológovia TV JOJ vyšli do terénu. Nad hlavy obyvateľov Spišskej Novej Vsi vypustili radar
Zdielať na

Meteorológovia TV JOJ vyšli do terénu. Nad hlavy obyvateľov Spišskej Novej Vsi vypustili radar

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Na letisku v Spišskej Novej Vsi vypustili meteorológovia Najlepšieho počasia TV JOJ balón vysoko do neba. Na ňom bude zavesená sonda, ktorá v priereze atmosférou zaznamená počasie.

Sonda zmeria teplotu, vlhkosť i silu vetra až do výšky zhruba 35 kilometrov. "Aby sme vedeli ako bude, musíme tiež vedieť ako je. Ako je zisťujeme plošne na zemi, zisťujeme to zvrchu satelitom, radarmi a tiež tým, že musíme občas poslať nejakú sondu, ktorá atmosféru prereže smerom nahor," povedal Michal Najman z Meteopress. 

Sonda vyštartovala o 7:05 ráno a letela západným smerom. Stúpala približne dve hodiny do výšky zhruba 35 kilometrov, kde balón praskol. Po prasknutí padala sonda približne 30 minút na zem.

Poslednú informáciu poslala sonda keď bola 800 metrov nad zemou. Meteorológovia iba predpokladali, kde presne dopadla. Prehľadať bolo potrebné husto zarastenú horu so strmým svahom a jej bažinaté okolie. "Po troch hodinách hľadania a chôdze bažinami, hustým porastom, strmými zrázmi sa nám ten balón zatiaľ nájsť nepodarilo. Asi sa nám už vybila baterka v tej sonde, takže už sa to nedá dohľadať ani rádiovo," povedal Najman. 

Skúsili to preto zo vzduchu pomocou drona. Najpravdepodobnejšie totiž sonda ostala visieť na konároch stromov. Technika, ktorá mala sondu nájsť ale bola proti nim. "Bohužiaľ, tu to vyzerá že je silný magnetizmus. Každopádne GSM moduly sa neohlásil ani jeden z tých troch," zakončil Najman. 

Ak počas prechádzky v Slovenskom raji naďabíte na bielu polystyrénovú guľu, kolegovia z Najlepšieho počasia vám za jej vrátenie ponúkajú odmenu.

Zo zeme do oblakov

"Všetky merania sa v minulosti robili na zemi, no oblaky a všetko sa deje hore v atmosfére a bolo potrebné zistiť, ako sa meteorologické prvky správajú tam. Prišla teda éra balónov, ktorú meteorológovia využili a začali na ne vešať prvé jednoduché prístroje. Skončilo to tak, že v roku 1930 v Rusku vypustili prvú rádiosondu, o rok na to vo Francúzsku i vo Švédsku," povedal meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. 

Sondy dokážu vyletieť až do výšky nad 30 kilometrov na zemou. Je možné, že by sa bez nich nevedelo o stratosfére. Zatiaľ čo v minulosti mali veľké rozmery i hmotnosť, dnes už sú sondy ľahké a pomerne malé. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy