Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deťom museli pomáhať horskí záchranári s vrtuľníkom. Odborníci radia, ako zvládnuť túru
Zdielať na

Deťom museli pomáhať horskí záchranári s vrtuľníkom. Odborníci radia, ako zvládnuť túru

MALÁ FATRA / Rodiny cez letné prádzniny láka nielen oddych pri mori, ale aj v horách. V obľúbenej Malej Fatre však v utorok popoludní horskí záchranári pomáhali až trom deťom. Dve sa zranili, jeden chlapec trpel žalúdočnými ťažkosťami. Profesionáli preto upozorňujú, že netreba deti preťažovať a nielen to.

Horskí záchranári zažili poriadne rušný utorok. Zasahovali až štyrikrát. V prvom prípade ich potreboval 45-ročný slovenský turista, ktorý spadol pod príslopom a poranil si rameno. "Použili sme trojrohú šatku, sme mu to zafixovali a sprevádzali sme ho do Štefanovej," povedal Štefan Holúbek z Horskej záchrannej služby. Pomoc horských profesionálov potreboval aj 11-ročný slovenský chlapec. "Bol vyčerpaný, v sedle Podžiar, terénnym vozidlom ho transportovali k budove Horskej služby," opísal zásah Lukáš Gallo z Horskej záchrannej služby. 

O niekoľko minút museli zasahovať opäť. Trinásťročný chlapec z Čiech,  na túre spadol tak nešťastne, že mu konár prepichol nohu. Zasahovať tak okrem horských záchranárov musel aj vrtuľník. Leteckí záchranári leteli do sedla pod Tanečnicou. Zraneného nabalili do nosidiel a poskytli mu prvú pomoc. Následne ho naložili na palubu vrtuľníka, ktorý s ním odletel do žilinskej nemocnice. 

Horskí záchranári pomáhali aj pod Poludňovým Grúňom, kde sa zranilo 15-ročné dievča. Pri schádzaní sa pošmyklo.  

Odporúčanie horských záchranárov

  • Túra by sa mala naplánovať,
  • Treba zvážiť možnosti schopnosti detí,
  • Netreba zabúdať na pitný režim,
  • Najlepšie je ísť na túru skoro ráno
  • Správna a pevná obuv,

"Obuv je veľmi dôležitá treba mať chránený členok lebo úraz sa môže stať aj na rovine," skonštatoval Štefan Holúbek, príslušník Horskej záchrannej služby Malá Fatra. 

Pozrite si reportáž ako v utorok zachraňovali leteckí záchranári nielen deti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy