Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Film ĽSNS v kine premietať nebudú. Strana hovorí o chorej paranoji systému
Zdielať na

Film ĽSNS v kine premietať nebudú. Strana hovorí o chorej paranoji systému

BRATISLAVA / Členovia Kotlebovej strany nakrútili dokument, ktorý chceli verejne uviesť v popradskom kine Tatran. Mesto nakoniec dohodnutý prenájom kina zrušilo. Podľa historika je amatérsky film nekritický k fašistickému Slovenskému štátu a termín premiéry je skrytý za fašistické symboly.

Plagát s názvom amatérskej snímky obsahuje mená jej autorov aj hosťa, ktorý mal po premietaní s divákmi v Popradskom kine Tatran, diskutovať. Poslanec Milan Mazurek zo ĽSNS. Prenájom kina od mesta bol rezervovaný na letný deň, 8.augusta. Keď sa s plánovaným projektom oboznámil historik Jakub Drábik upozornil mesto Poprad na skutočnosti, ktoré celej akcie dávajú širší rozmer. Že autori si dátum dvoch osmičiek zrejme nevybrali náhodne a ani mesto, v ktorom kino sídli. Práve z Popradu totiž fašistický Slovenský štát poslal do tábora smrti svoj prvý transport židovských žien a dievčat.

Primátor Popradu pre uvedené skutočnosti prenájom kotlebovcom teraz zrušil. A s dokumentom ich nevpustí do žiadnej mestskej budovy. Tvrdí, že boli oklamaní a prenájom kina mal byť pre premietanie iného filmu, o Štefánikovi.

"Krásny" život

Autormi dokumentu sú dvaja asistenti poslancov z ĽSNS. Propagačný plagát s názvom dokumentu upresňuje, že ide o výpovede žijúcich pamätníkov prvého Slovenského štátu. Podľa historika ide o opis dobrého života ľudí, ktorí neparili k židom, rómom, ktorých príbuzní neskončili vo vyhladzovacích táboroch, kam obete posielalo samotné vedenie fašistického štátu.

Žiadna náhoda

Podľa sociológa a podpredsedu výboru pre boj proti rasizmu a extrémizmom nie je náhoda, že kotlebovci chceli premiéru snímky premietať zámerne v mestskom zariadení. Podľa neho to, že mesto snímku členov ĽSNS nedovolí premietať v mestských zariadeniach, považuje za správe rozhodnutie.

Celá reakcia strany ĽSNS

Uverejňujeme celú reakciu strany ĽSNS bez redakčných úprav:

Zrušenie premietania dokumentárneho filmu s výpoveďami pamätníkov z čias 2. svetovej vojny je už príznakom chorej paranoje systému. Prisluhovači súčasnej garnitúry urobia všetko preto, len aby zatĺkli a umlčali iné názory. 

Dokumentárny film vznikol v spolupráci s viacerými historikmi a je zameraný najmä na zozbieranie svedectiev ešte žijúcich pamätníkov 1. Slovenskej republiky. Žiaľ, niektorí z týchto pamätníkov medzičasom (kým sme film dokončili) už aj zomreli. Preto považujeme za dôležité uchovať ich svedectvá. Technicky film vyrobili naši členovia.

Film budeme premietať a distribuovať, či sa to niekomu páči alebo nie. Ľudia majú právo vidieť a vypočuť si aj druhú stranu - ľudí, ktorí históriu reálne zažili a pamätajú si aj množstvo pozitívnych vecí z tých čias, nielen rôznych moderných komentátorov a kaviarenských "intelektuálov", ktorí našu históriu vždy len okydávajú.

Výber dátumu nebudeme komentovať, my nerozlišujeme čísla na extrémistické a neextrémistické. Takýto dátum nám pôvodne povolilo mesto. Kto chce, zámienku na zrušenie si vždy nájde. Ak by chceli zástupcovia mesta svoj "boj proti extrémistickým číslam" dotiahnuť k dokonalosti, tak navrhujem, aby napadli aj rok 2018, ktorý končí číslom 18. Alebo nech rovno zakážu číslo 8 v číselnej sústave a budeme mať všetci od nich pokoj.
Pozrite si archívnu reportáž, kedy strana ĽSNS navrhla v parlamente prísnejšie potraty, čo vyvolalo búrlivé diskusie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy