Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenských brancov nechce ministerstvo v budúcnosti vidieť v žiadnej škole na Slovensku
Zdielať na

Slovenských brancov nechce ministerstvo v budúcnosti vidieť v žiadnej škole na Slovensku

BRATISLAVA / Polovojenská organizácia Slovenskí branci už niekoľko dní zamestnáva štátne inštitúcie. Po tom ako minister obrany podal podnet na jej prešetrenie Generálnou prokuratúrou, ozval sa aj rezort školstva. Slovenských brancov nechcú v budúcnosti vidieť v žiadnej škole na Slovensku.

Nepísanú vojnu so Slovenskými brancami už vyhlásil aj rezort školstva. Jeho ministerka riaditeľom slovenských škôl odkazuje, aby s touto organizáciou nespolupracovali. "My sa snažíme všeobecne usmerňovať tento proces. Toto usmernenie už bolo vydané, riaditelia sa s ním oboznámili," uviedla na tlačovej konferencii ministerka školstva Martina Lubyová. 

Úplná zákaz

Ministerka školstva takto podporila svojich národniarskych kolegov z rezortu obrany, ktorý začiatkom týždňa, podali podnet na prešetrenie organizácie Slovenských brancov. "Podporujeme podnet na preverenie Generálnou prokuratúrou a pokiaľ bude vydané stanovisko, ktoré nám umožní to zakázať tak budeme konať v tomto smere," dodáva Lubyová. 

Branci sa bránia

Samotní branci sa však bránia tým, že nie sú žiadnou militantnou skupinou a organizujú iba neškodnú domobranu. Ich šéf hovorí o tom, že počas branných cvičení, ktoré kedy organizovali, nešírili žiadnu propagandu a či nesprávne interpretované dejiny. "Tak ako v minulosti i dnes, všetky branné cvičenia máme nakrútené kamerovým systémom a záznamy z nich opäť vieme podložiť kompetentným osobám," uvádzajú v stanovisku. 

Expert na obranu a bezpečnosť však upozorňuje, že aj navonok neškodná skupina, ako sa Slovenskí branci prezentujú, môže byť nebezpečná. Hovorí, že jediný, kto má na Slovensku právo využívať donucovacie prostriedky, alebo používať nejaké násilie a na jeho použitie pripravovať svojich členov, je štát. "V akomkoľvek štáte, ktorý má legitímnu vládu, nie sú akceptovateľné žiadne paralelné vojenské štruktúry," vraví bezpečnostný expert Juraj Krúpa. 

Žiadne školy


To, že ich pôsobenie je pre rezort školstva problémom, nie je žiadnou novinkou. Je známe, že Slovenskí branci sa už niekoľko rokov snažia dostať do škôl a vyučovať deti brannú výchovu. To však ministerstvo kategoricky odmieta. "Úzko spolupracujeme aj s rezortom obrany na tom, aby sa tá branná výchova skvalitnila, pretože aj v dnešnej situácii sa ľudia cítia istejšie, keď vedia, ako majú reagovať v jednotlivých situáciách," vysvetľuje Lubyová. 

Pozrite si archívnu reportáž o podnete ministra obrany na prešetrenie inštitúcie Slovenských brancov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy