Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vianočný program stál mesto veľké peniaze
Zdielať na

Vianočný program stál mesto veľké peniaze

Zdroj: redakcia

Z pôvodných 660-tisíc korún stál mestskú kasu takmer 1,5 milióna korún.

Vianočný program mesta Trenčín, ktorý sa končí dnešným Trojkráľovým koncertom v Trenčianskom múzeu, sa poriadne predražil. Z pôvodných 660-tisíc korún stál mestskú kasu takmer 1,5 milióna korún.

Najskôr poslanci mestského zastupiteľstva navýšili pôvodne vyčlenenú sumu o pol milióna, potom primátor pridal 300-tisíc na doplatenie Silvestrovského programu. Prednosta mestského úradu František Sádecký vysvetlil, že väčšia časť prvotne navýšených prostriedkov, vyše 350-tisíc korún, išla na zaplatenie predošlého Čara Vianoc, ktoré stihli vyúčtovať až v roku 2007.

Sádecký ďalej uviedol, že program sa podľa vyjadrenia z Útvaru kultúry predražil aj ďalšími vystúpeniami "vysokoprofesionálnych umelcov" ako Beáta Dubasová a Martina Šindlerová. Nakoniec si však Čaro Vianoc vyžiadalo ďalších 300-tisíc. Podľa Sádeckého došlo k nezrovnalostiam a nepodarilo sa vybaviť ani určených tristotisíc od sponzorov.

Primátor mesta Branislav Celler sa preto podľa Sádeckého rozhodol vyčleniť peniaze v rámci svojej kompetencie. Obyvateľov Trenčína a okolia tak mohli okrem ohňostroja zabaviť kapely ako Gladiátor, Infinity, Textilanka, či DJ-ovia z istého lokálneho rádia. Sádecký dodal, že mesto organizovalo silvestrovské programy aj v minulosti, no nie až v takom rozsahu ako teraz. Vedúci Útvaru kultúry Marián Bartišek sa podľa jeho slov rozhodol tento rok urobiť veľkolepú oslavu.

Nezrovnalosti vznikli pri hudobnej skladbe, preto zvolali mimoriadne stretnutie Kultúrnej komisie. Jej predseda Marián Kvasnička (KDH) povedal, že komisiu zvolali aj preto, lebo v rámci Čara Vianoc mala v Trenčíne vystúpiť i česká formácia Maxim Turbulenc. S tým Kvasnička rezolútne nesúhlasil, pretože kapelu považuje za vulgárnu a nie hodnú osláv adventu.

O financiách vtedy podľa jeho slov nerokovali. Člen komisie a dlhoročný poslanec Ján Babič (nezávislý) tvrdí, že ak niekto hovoril o sponzoroch, tak to bolo fiktívne. "Neverím, že by sa na to niekto podujal," uviedol.

Babič nesúhlasí s vyčlenením až toľkých prostriedkov na zorganizovanie diskotéky s ohňostrojom. Súčasťou osláv Čaro Vianoc, ktoré sa začali 5. decembra, boli koncerty, vystúpenia rôznych súborov, živý betlehem i jarmok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy