Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nastúpili by ste do lietadla s pokazenými dverami? Tento problém riešili Slováci pri odchode na vysnívanú dovolenku
Zdielať na

Nastúpili by ste do lietadla s pokazenými dverami? Tento problém riešili Slováci pri odchode na vysnívanú dovolenku

BRATISLAVA / Nastúpili by ste do lietadla, keby ste vedeli, že nie je v 100 percentnom stave? Túto dilemu dnes riešili desiatky cestujúcich, ktorí mali letieť z Bratislavy do tuniského Monastiru. Nešlo o banalitu. Lietadlo malo poškodené vstupné dvere. Boeing 737 napokon s časťou pasažierov odletel.

Od siedmej hodiny ráno čakali na Bratislavskom letisku desiatky dovolenkárov na vytúženú dovolenku. Potom boli postavení pred zásadné rozhodnutie. Najprv všetko prebiehalo hladko. Prešli bezpečnostnou kontrolou a dostali sa k odletovej bráne. Tam sa od kapitána cez tlmočníka dozvedeli, že s lietadlom nie je všetko v poriadku. "Sú poškodené dvere na lietadle," potvrdil Erik Kuklovský, jeden z cestujúcich. "Po prílete lietadla spoločnosti Tunis Air z Monastiru bola zaznamenaná porucha otvárania predných dverí," potvrdila Veronika Ševčíková, hovorkyňa hovorkyňa Letiska Milana R. Štefánika.

Kapitán povedal, že napriek poškodeniu dverí, 90 ľudí môže nastúpiť. Kto poletí a kto ostane, sa mali rodiny dohodnúť. "Teraz tam nastal taký akože rozruch, že vlastne kto chce ísť, kto nechce ísť, kto pôjde, kto nepôjde. Lebo viete, to je na vážkach, lebo to tie dvere, keď nie sú v poriadku, môže sa počas letu niečo stať," povedala cestujúca Ružena Polakovičová.

Zároveň si kládli otázku, ako je vôbec možné, že pri poškodených dverách časť cestujúcich môže a časť nemôže nastúpiť. Napriek tomu bol záujem o let s poškodenými dverami veľký. "Však sme Slováci. Nahrnuli sa všetci do toho priestoru, že už chcú letieť," vysvetlil jeden z cestujúcich, pán Martin. Tak sa aj stalo. 86 ľudí riadne nastúpilo a krátko po trinástej sa lietadlo odlepilo od zeme. Obavy z toho, že by tuniský pilot konal na vlastnú päsť vyvracia skúsený pilot Boeingu. "To nie je jeho vôľa, on musí vychádzať z týchto postupov," vysvetľuje pilot Peter Švec.

Postupy určuje výrobca s prevádzkovateľom. Na každú možnú technickú poruchu je presne určené, koľko ľudí môže v lietadle sedieť. "Ak nejaký prvok nefunguje, pozrie si ten zoznam a vidí, aké obmedzenia bude mať pri tej konkrétnej poruche," dodáva Švec. Išlo o poruchu predných dverí, ktoré by v prípade núdze nemohli použiť na evakuáciu. Práve tu bezpečnostné predpisy podľa pilotanepustia. "Vyžadujú aby za 90 sekúnd všetci cestujúci opustili lietadlo, tak je nutné urobiť takéto opatrenie."

Teda o toľko znížiť počet cestujúcich. Navyše ich pilot musel rozsadiť. "V tomto prípade, čo je vidieť na tomto obrázku, stredné sedadlá nechá voľné a dá ich dopredu a dozadu vyvážene, aby nebolo prevážené lietadlo na žiadnu stranu," dodal Švec. 86 cestujúcich pristálo bezpečne v Tuniskom Monastire po 15 hodine. Časť cestujúcich poletí dnes večer, a časť zajtra ráno z Budapešti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy