Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od septembra budú v školách sladené mliečne výrobky
Zdielať na

Od septembra budú v školách sladené mliečne výrobky

BRATISLAVA / Od nového školského roka už budú môcť školáci kupovať z predajných automatov aj mierne sladené mliečne výrobky za výhodné ceny. Vláda v novom nariadení rozšírila doterajší zoznam prevažne nesladených mliečnych výrobkov o nové, okrem iných aj sladené prírodnými sladidlami. Deti sa potešia a ministerka Matečná dúfa, že siahnu radšej po sladkých mliečnych výrobkoch ako po extrémne sladkých cukrovinkách.

Kým v minulom školskom roku bolo do mliečneho programu zapojených cez 2 300 škôl a 300 tisíc žiakov, v tomto školskom roku to už bolo o 200 škôl a 60 tisíc žiakov viac. Oproti minulému roku síce poklesol záujem na stredných školách, ale o to stúpol na základných. Dá sa teda hovoriť o úspešnom programe.

"Je jeden z úspešných programov z programu rozvoja vidieka, kde sa snažíme o návyky pre deti jesť ovocie, zeleninu a mlieko," uviedla ministerka poľnohospodárstva Gabriela Matečná. 

Cena výrobkov, ktoré sú zahrnuté do programu, je pre deti zvýhodnená. Rozdiel dodávateľom výrobkov vyrovnáva platobná agentúra. "Zo zdrojov EÚ a zo štátneho rozpočtu," vymenováva ministerka. 

Vyzerá to tak, že všetci sú viac-menej spokojní. "Tento program sa ujal na našej škole veľmi dobre. Zo strany žiakov je záujem kupovať tieto produkty a veľmi často nám musia tento automat dopĺňať," hovorí riaditeľka na ZŠ Kulíšková, Zuzana Kaliariková. Vláda dotuje najmä nesladené a neochutené mliečne výrobky, uvítali by aj zmenu.

Tie však mohli obsahovať maximálne 7 percent pridaného cukru, alebo medu. Želanie školákov ale vláda vypočula a zaradila do nového vládneho nariadenia.
Gabriela Matečná
"Nariadenie vlády je len takým vylepšením predchádzajúceho a rozširuje sa počet mliečnych výrobkov, ktoré je možné obstarať. Ideme do menších objemov," hovorí Matečná. Po novom by sa pre školákov mala ponuka mliečnych výrobkov rozšíriť aj o sladené, s čím bol doteraz trochu problém.

"Mali sme problém s ÚVZ, pretože najskôr bolo proti sladeným jogurtovým mliekam, ale toto sme si vydiskutovali," dodáva ministerka. Ministerka zabojovala. Je presvedčená, že kým na školách existujú hoci drahšie sladkosti, deti si ich budú kupovať. Sladené mliečne výrobky by mohli byť zdravším kompromisom. "Jogurtové mlieko, ktoré je jemne sladené, používajú sa už nie aditíva, ale prírodné zložky," dodáva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy