Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý slovenský pacient s umelým srdcom je už aj po transplantácii srdca
Zdielať na

Prvý slovenský pacient s umelým srdcom je už aj po transplantácii srdca

BRATISLAVA / Štyridsaťsedemročný Jozef z Topoľčian podstúpil ako prvý slovenský pacient operačný zákrok s umelým srdcom. Implantáciu umelého srdca podstúpil v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Operácia, ktorá trvala osem hodín, bola úspešná a pacient sa veľmi rýchlo zotavoval. Pacienta už prepustili do domáceho liečenia.

​Implantáciu umelého srdca podstúpil 47-ročný Jozef z Topoľčian 1. novembra 2017 v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Operácia bola úspešná a pacient sa veľmi rýchlo zotavoval.

Príprava odborníkov na operáciu sa začala ešte v januári 2017 v Nemecku, kde sa zúčastnili na povinnom tréningu na prasiatkach. Slovenský pacient je 1741. pacientom s implantovaným umelým srdcom typy TAH na svete.

Prvý slovenský pacient s umelým srdcom pán Jozef bol z NÚSCH prepustený do domáceho liečenia. Umožnilo mu to prepojenie z nemocničného kompresoru na takzvaný domáci pohon. Jeho umelé srdce bolo pri živote vďaka batohu s pohonom o hmotnosti cca 6 kilogramov, ktorý nosil stále na chrbte.

S domácim kompresorom bol pacient schopný viesť takmer normálny plnohodnotný život. Po prepustení do domácej liečby Jozef zostal na čakacej listine na transplantáciu srdca. V súčasnosti je už aj po transplantácii, doma a cíti sa dobre.

Na príprave a realizácii tohto výnimočného projektu sa podieľala Klinika kardiochirurgie NÚSCH, Oddelenie zlyhávania a transplantácie srdca a Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Umelé srdce, ktoré dostal Jozef z Topoľčian, je jednorazové. Môže ho dostať len jeden pacient. Po transplantácii srdca od darcu, smeruje umelé srdce naspäť do USA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy