Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stavbu obchvatu Bratislavy pre možné porušenie zákona preveruje kriminálka
Zdielať na

Stavbu obchvatu Bratislavy pre možné porušenie zákona preveruje kriminálka

BRATISLAVA / Na stavbu bratislavského obchvatu a R7 na Dunajskú Stredu v stredu zavítali dvaja ministri. Inšpekcia životného prostredia aj polícia stále riešia podozrenia z porušovania zákona. Ide o možné znečisťovanie životného prostredia.

Najprv problémy so začatím stavby, teraz s ekológiou. Vzťah so španielskym staviteľom nepriamo minister prirovnal k talianskemu manželstvu. Rozvádzať sa však nechce. "Každý rozchod manželstva stojí obrovské peniaze a obrovský čas. Takže my nechceme sa rozvádzať," tvrdí minister dopravy, Arpád Érsek. 

Ekologický problém

Problém s kolabujúcou dopravou v hlavnom meste zatienil ekologický rozmer. Na stavbu sa prišli pozrieť dvaja ministri ale aj zástupca inštitútu pre rozvoj bratislavského kraja. Upozornil na ďalší problém. "Nastal v lokalite zásadný výrub pre výstavbu mosta," upozorňuje Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. 

Ten sa mal ale podľa rozhodnutia ministerstva životného prostredia začať až po vysadení nových stromov na inom mieste. "Podľa nášho včerajšieho miestneho zisťovania nezačali tieto kompenzačné opatrenia," dodáva Dragun. 

Trestné oznámenie

Preto chce inštitút doplniť trestné oznámenie z apríla, ktoré už rieši odbor kriminálnej polície. Aprílové podanie totiž hovorilo o tom, že na prehradenie ramena Dunaja použila firma stavebný odpad. "Keď sa tie pochybnosti potvrdia, ktoré sú, tak budem za to, aby sme použili čo najmaximálnejšiu pokutu na to, aby sme proste dali príklad," prízvukuje minister životného prostredia, László Sólymos. Pochybnosti o záťaži na životné prostredie pri výstavbe diaľnice a rýchlostnej cesty zatiaľ staviteľ odmieta.

Každé pochybnosti, ktoré sa riešia úradne, ohrozujú termín dokončenia. Ten je zatiaľ stanovený na jeseň roku 2020.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy