Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príbeh záchrany chlapcov z jaskyne poputuje na filmové plátna
Zdielať na

Príbeh záchrany chlapcov z jaskyne poputuje na filmové plátna

BRATISLAVA / Prípad 12 futbalistov, ktorí uviazli so svojím 25-ročným trénerom Ekkapolom Chantawongom v jaskyni na severe Thajska, sa rozhodli sfilmovať. Spoločnosť Pure Flix Entertainment plánuje priniesť tento príbeh na filmové plátna.

Spoločnosť Pure Flix Entertainment  sa rozhodla, že príbeh 12 chlapcov a ich trénera si zaslúži miesto na filmovom plátne. O pláne spoločnosti informoval magazín Hollywood Reporter.  Spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ nezávislého kresťanského filmového a televízneho štúdia Michael Scott, ktorý čiastočne žije v Thajsku, strávil niekoľko dní priamo na mieste dramatickej záchrannej akcie. "Odvaha a hrdinstvo, ktorých som bol svedkom, sú neuveriteľne inšpiratívne, takže áno, bude to film pre nás," vysvetlil Scott pre magazín. 

Snímku podľa slov riaditeľa Scotta pravdepodobne uvedú pod svojou mainstreamovejšou značkou Pinnacle Peak. "Nemusí to byť kresťanský film, stačí, že bude inšpiratívny," skonštatoval. Vďaka jeho thajským kontaktom sa rozprával aj s niektorými z asi 90 potápačov, ktorí sa podieľali na záchrane, i príbuznými chlapcov.

Producent si plánuje v nadchádzajúcich týždňoch zvolať scenáristov. Na film, ktorého koproducentom by mal byť Adam Smith z Kaos Entertainment, chce vynaložiť rozpočet 30 až 60 miliónov dolárov (v prepočte 26 až 51 miliónov eur). Scott už v minulosti nakrútil v Thajsku päť filmov, a to v rokoch 2008 - 2011. 

Príbeh sa pre neho podľa jeho slov stal osobnejším, keď v piatok zahynul jeden z potápačov, bývalý člen elitnej jednotky thajského námorníctva Saman Kunan, ktorý ako dobrovoľník pomáhal záchranárom. Okrem toho, ho aj osobne poznal, pretože bol priateľom jeho manželky. "Toto nie je len o filme, je to o vzdaní pocty všetkým zúčastneným, vrátane vojaka, ktorý zahynul. Bola to skutočne tímová práca, na ktorej sa podieľali Briti, Austrálčania, Američania a Thajčania," uviedol s tým, že sa od potápačov dozvedeli neuveriteľné príbehy. 

Schudnutí ale v dobrom zdravotnom stave 

Chlapci po viac ako 2 týždňoch, aj napriek prísunu jedla, schudli. Podľa lekárov je ich zdravotný stav ale celkom dobrý. Podľa inšpektora thajského ministerstva zdravotníctva Thongchaia Lertwilairatanaponga sa skupina o seba dobre starala. Vyjadril sa tak počas tlačovej konferencie v nemocnici v meste Čiang Rai, kde sa deti spolu s trénerom zotavujú. "Štyria chlapci, ktorých zachránili v nedeľu ako prvých, už jedia pevnú stravu a môžu sa prechádzať, a ďalší štyria, ktorých z jaskyne vytiahli v pondelok, zatiaľ jedia tekutú stravu," povedal ďalej Thongchai. 

"Už im znižujeme dávky v rámci preventívnej liečby. Tí, čo majú dýchacie problémy budú musieť brať antibiotiká sedem dní. Nemuseli sme im dávať žiadne lieky na spanie. Psychicky sú na tom veľmi dobre. Zrejme preto, že zostali spolu a tréner sa o nich v tomto smere veľmi dobre postaral," povedal ošetrujúci lekár. 

Jeden z poslednej štvorice, ktorú spolu s trénerom priviezli do nemocnice v utorok, má ľahkú infekciu pľúc. Tou trpeli aj dvaja chlapci z prvej skupiny a zhruba sedem dní by mali brať lieky. Deti podľa Thongchaia v jaskyni schudli v priemere dva kilogramy. 

Príbeh mladých futbalistov

Mladí športovci s trénerom uviazli viac ako štyri kilometre od ústia jaskyne 23. júna, kedy ich v podzemí uväznila stúpajúca voda. Záchranári futbalistov objavili 2. júla, od tej doby ich zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu. Rodičia sa aj napriek vzniknutej situácii na trénera nehnevali. Dokonca mu v liste, ktorý do jaskyne poslali, poďakovali a oslavovali jeho konanie voči chlapcom. Záchranári začali chlapcov evakuovať z jaskyne v nedeľu 8. júla, pričom naraz ich všetkých von dostať nemohli.

Záchranárom sa v utorok poobede podarilo dostať von z jaskyne Tham Luang zvyšných štyroch chlapcov spolu s trénerom. Poradie v akom boli vynesení von, určil lekár. Ako posledného vyniesli 25- ročného trénera Ekkapola Chantawonga. Hneď po východe z jaskyne ich odviezli do nemocnice. Podľa lekára sú všetci podchladení, dvaja majú pľúcnu infekciu a niektorí na tele odreniny. Všetci majú dobrú náladu, no po tomto zážitku zostávajú pod dohľadom psychológa. Stále taktiež hrozí takzvaná jaskynná choroba- histoplazmóza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy