Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda chcela postaviť viac nájomných bytov. Záujem prejavili iba niektoré kraje
Zdielať na

Vláda chcela postaviť viac nájomných bytov. Záujem prejavili iba niektoré kraje

BRATISLAVA / Napriek tomu, že vláda mala od začiatku ambíciu stavať viac nájomných bytov, o nejakom boome sa hovoriť nedá. Peniaze z ministerstva výstavby, či štátneho fondu rozvoja bývania sa síce čerpajú, ale netýka sa to najväčších krajov. Podľa niektorých by túto situáciu mohlo zmeniť aj aktuálne sprísnenie pre hypotéky.

Záväzok postaviť viac nájomných bytov si dala vláda v roku 2016 a dá sa povedať, že o dotácie z ministerstva dopravy je záujem. Čísla za posledné tri roky ale ukazujú i to, že najviac nájomných bytov stavajú menšie obce a mestá v Nitrianskom, Prešovskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, či Trnavskom kraji. V ostatných je záujem nižší, v Bratislavskom kraji takmer nulový. 

"Je možné povedať, že vo vzťahu k nájomnému bývaniu sme porovnateľne na úrovni Rumunska, to znamená, že u nás je najnižší počet nájomných bytov," povedal Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí. 

Dotáciu z ministerstva dopravy si môžu na plnú sumu záujemcovia dočerpať na štátnom fonde rozvoja bývania a i tam sa ukazuje, že záujem je. Dokonca niektorí idú priamo len cez fond, i keď nedostanú plných 100 percent. "Za posledné dva roky môžeme sledovať mierny nárast podporených bytov. Snahou ŠFRB je zjednodušenie podávania žiadostí. Opatrenia sú momentálne v štádiu prípravy," vraví hovorca štátneho fondu, Rastislav Lackovič. 

Čím väčšie mesto, tým menší podiel nájomných bytov. "Je to možno z hľadiska toho, že metá, kde sú mimoriadne aktívni developeri. "Pravdou je, že nájomné bývanie je dnes mimoriadne komfortné pre mladých ľudí a hlavne je to situované do tých obcí, odkiaľ je blízko do okresných miest," dodáva Michal Kaliňák.

O potrebe nájomných bytov hovorí aj opozícia. Tá si ale myslí, že by to nemal riešiť štát, ale súkromíci. "Nájomné byty by som ja nechal na voľný trh. Keď sa nejaký podnikateľ rozhodne, že postaví bytovku a bude byty prenajímať, fajn, poďme sa dohodnúť, ako mu môžeme túto podnikateľskú činnosť uľahčiť," myslí si Richard Sulík (SaS). 

Pozrite si archívnu reportáž o problémoch s nájomnými bytmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy