Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
NAKA zasahovala v Banskej Bystrici pre športovú korupciu. Obvinení zostávajú v CPZ
Zdielať na

NAKA zasahovala v Banskej Bystrici pre športovú korupciu. Obvinení zostávajú v CPZ

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici prebehol zásah policajtov NAKA v spolupráci so študentmi strednej policajnej školy. Dôvodom bol prípad športovej korupcie.

Podľa informácií TV JOJ policajti vošli do auly počas semináru, postupne čítali mená delegátov a po jednom ich odviedli do policajného autobusu zaparkovaného pred budovou. "Mali tu nejakú konferenciu a prišiel pán, že im to NAKA rozpustila, že nejakých brali, medzi druhou treťou," uviedol svedok udalosti.

"Národná kriminálna agentúra v sobotu krátko popoludní zasahovala v Banskej Bystrici. Policajti zadržali 22 osôb. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky už obvinil 21 z nich zo športovej korupcie. Zásah sa podaril vďaka súčinnosti so Slovenským futbalovým zväzom. Sedemdesiat policajtov z Národnej kriminálnej agentúry a zo Strednej odbornej školy policajného zboru v Pezinku obsadili priestory v Banskej Bystrici, kde prebiehal seminár futbalových rozhodcov a delegátov. Prišli pre 14 hlavných rozhodcov, asistentov rozhodcov, delegátov futbalových zápasov a 8 predstaviteľov futbalových klubov," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Seminár preto skončil predčasne, aula bola už popoludní prázdna, dvere zamknuté. Zadržaných mužov previezli policajti autobusom do Bratislavy, kde budú pred vyšetrovateľom vypovedať o "kšeftovaní" so zápasmi.

 K prípadu sa čiastočne vyjadril aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik: "V tejto chvíli sa nebudeme vyjadrovať, kým nedostaneme oficiálne stanovisko od polície. Aj keď sme už istý čas vedeli, že sa takáto akcia pripravuje a je to aj v koordinácii s našimi ľuďmi. Tak ako je korupcia v našej spoločnosti, tak je aj vo futbale a ja som len rád, keď sa to takýmto spôsobom rieši."

Policajná akcia súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu. Hlavný rozhodcovia, asistenti rozhodcov a delegáti zápasov si mali na stretnutí nechať sľúbiť a následne prijímať úplatky 200 až 1000 eur, ktoré mali byť od predstaviteľov futbalových klubov za ovplyvňovanie výsledkov futbalových zápasov. Týmto spôsobom mali zabezpečiť výhru vybraným futbalovým klubom. 

Podľa polície malo ísť o ovplyvňovanie futbalových zápasov v tretej až piatej lige. Za peniaze mali zabezpečiť výhru vybraným klubom.

"Za zločin hlavným rozhodcom, asistentom rozhodcov a delegátom hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov a za prečin predstaviteľom futbalových klubov jeden až päť rokov," dodal Michal Slivka.

Zdroj z prostredia polície uviedol pre TV JOJ, že všetci zadržaní ostávajú v cele predbežného zadržania. 

?t=5

Súvisiace články

Najčítanejšie správy