Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavného architekta mesta Martin zadržala NAKA. Za ušami toho nemá málo
Zdielať na

Hlavného architekta mesta Martin zadržala NAKA. Za ušami toho nemá málo

MARTIN / Hlavného architekta mesta Martin zadržala v utorok Národná kriminálna agentúra. Róbert D. čelí obvineniu v kauze korupcie a prania špinavých peňazí. Polícia už navrhla prokuratúre, aby ho spolu s ďalším mužom stíhali vo väzbe. Konečné slovo bude mať Špecializovaný trestný súd.

Všetko sa začalo ešte v roku 2017, keď istý stavebník chcel v Martine postaviť obchod a čerpaciu stanicu. Na to potreboval urbanistickú štúdiu, ktorú však úrad hlavného architekta mesta neakceptoval. Vedúci pracovník úradu mal podľa polície investorovi odkázať, aby kontaktoval konkrétneho projektanta, čo zabezpečí také podklady, ktoré bez problémov schvália.

Nekalý obchod

Projektant následne prisľúbil, že jeho firma zabezpečí všetky povolenia až po kolaudáciu a navrhol cenu urbanistickej štúdie vo výške pätnásťtisíc eur, pričom vopred požadoval zálohu vo výške 9 tisíc. "Za prijaté peniaze teda firma pre investora nevykonala žiadnu činnosť, z čoho je zrejmé, že deväťtisíc eur v skutočnosti nebola hodnota za vykonanú prácu, ale úplatok, ktorí sa mali obaja obvinení snažiť zakryť predstieranými službami," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Zásah na úrade

Polícia zasahovala priamo v budove Mestského úradu v Martine. "Poskytneme súčinnosť polícii pri vyšetrovaní prípadu. Vyjadrovať sa budeme až po ukončení vyšetrovania," uviedla hovorkyňa mesta, Zuzana Kalmanová. "Vyšetrovateľ v pondelok obvinil zo zločinu prijímania úplatku a zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti dvoch mužov," potvrdil Slivka. V prípade dokázania viny pred súdom hrozí obvineným mužom trest odňatia slobody na tri až osem rokov. 

Obvinili aj firmu 

Zaujímavé je, že v tomto prípade je obvinená aj firma spomínaného projektanta, ktorá v kauze figurovala. Umožňuje to zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorý platí dva roky. "V zásade sa postupuje rovnako ako pri fyzických osobách, čiže má právneho zástupcu, môžu nahliadnuť do spisu," vysvetľuje expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. 

Firmám hrozí v prípade uznania viny široká škála trestov. "Trest zrušenia právnickej osoby, trest prepadnutia veci, trest prepadnutia majetku, peňažný trest, trest uchádzať sa o akékoľvek zákazky," vymenovala Kurilovská. 

Pozrite si archívnu reportáž o zásahu NAKA, kedy v putách skončil syn sudkyne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy