Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záchranná akcia začala. Z jaskyne sa dostali von prví chlapci
Zdielať na

Záchranná akcia začala. Z jaskyne sa dostali von prví chlapci

BANGKOK / Záchranári v Thajsku začali riskantnú operáciu, ktorej cieľom je dostať 12 chlapcov a ich futbalového trénera von zo zatopenej jaskyne. Ich evakuácia zaberie dva až štyri dni. Závisí to od miestnych podmienok a od nevyspytateľného počasia. Krátko po druhej hodine popoludní stredoeurópskeho času sa na slobodu dostali prví chlapci.

Záchranárom sa z jaskyne podarilo dostať najprv prvých dvoch chlapcov z trinásťčlennej skupiny, ktorá v jaskyni uviazla pred viac ako dvoma týždňami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na miestne zdroje. Krátko po tretej hodine stredoeurópskeho času už úrady oficiálne potvrdili štyroch zachránených chlapcov.

Po vyslobodení prvých štyroch chlapcov je záchranná operácia približne na 10 hdoín prerušená, pretože záchranári musia doplniť kyslík.

Chlapcov sa rozhodli von dostať postupne, jedného po druhom. Skupina chlapcov spolu so svojím futbalovým trénerom uviazla v jaskyni pred 15 dňami. "Dnes je veľký deň. Chlapci sú pripravení čeliť všetkým náročným úlohám," uviedol šéf krízového štábu. Poradie chlapcov v akom ich záhranári postupne dopravovali z útrob jaskyne určil austrálsky lekár a zároveň potápač Richard Harris. A to na základe ich zdravotného stavu.

Keďže na najbližšie dni sú ohlásené v Thajsku silné dažde, ktoré by jaskyňu mohli opäť zaplaviť, všetci ostávajú v pohotovosti. Aj českí hasiči, a to napriek tomu, že ich veľkokapacitné čerpadlá nie je možné dopraviť na miesto. "Budeme čakať do chvíle, keď bude vyslobodený posledný z tých chlapcov, ak by sa náhodou niečo stalo a bola potrebná naša pomoc," uviedol David Kareš zo Záchranného útvaru Hasičskej záchrannej služby Českej republiky. 

Miestny guvernér uviedol, že sa na operácii podieľa 13 zahraničných a päť thajských potápačov z elitnej jednotky vojenského námorníctva. Chlapci majú von vychádzať postupne za pomoci dvoch potápačov.  Prvý z nich by mal vyjsť najskôr 11 hodín po začiatku záchrannej operácie. Tá začala o desiatej hodine miestneho času, teda približne o piatej hodine stredoeurópskeho času. prvý chlapec by sa teda z jaskyne mohol dostať okolo štvrtej hodiny poobede nášho času. 

Jediný spôsob ako dostať školákov z jaskyne je prejsť tmavými a úzkymi chodbami. Tie sú plné blata a silných prúdov, pričom sa do nich nedostáva kyslík. Únik preplávaním zvažujú skúsení jaskynní záchranári ako poslednú možnosť, pretože chlapci nie sú na potápanie trénovaní. Cesta von je ale vo všeobecnosti veľmi komplikovaná, pretože je veľmi kľukatá a je plná zaplavených chodieb. 

Guvernér ale uviedol, že mierne počasie a upajúca hladina vody v posledných dňoch vytvorili optimálne podmienky pre evakuáciu pod vodou. Príchod dažďa by ale príležitosť mohol zmariť.

Thajské úrady pre záchrannú akciu evakuovali oblasť okolo zatopenej jaskyne. Najbližšie dni sú z hľadiska záchranných operácií považované za kľúčové, pretože počasie sa má zhoršiť. Úrady sa rozhodli konať v čase, keď po relatívne suchom období prišli opäť tmavé monzúnové mraky. Tie zvyšujú riskantnosť celej operácie a bezpečnosť záchranárov. 

jask

V jaskyni sú už 15 dní

Skupina chlapcov vo veku 11 až 16 rokov vošla do jaskyne Tham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai spolu so svojím 25-ročným trénerom 23. júna. Pátranie odštartovalo oznámenie matky jedného z chlapcov, že sa nevrátil z tréningu. Skupinu objavili v pondelok. Jedna z možností, ako dostať obete von, je preplávať do bezpečia pod vodou. Záchranári pokračujú aj v odčerpávaní, aby hladina vody klesla. Do akcie sa medzičasom zapojila aj americká armáda a britskí jaskyniari.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy