Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Záchranári museli niekoľkokrát zasahovať v Tatrách. O život išlo viacerým horolezcom
Zdielať na

Záchranári museli niekoľkokrát zasahovať v Tatrách. O život išlo viacerým horolezcom

VYSOKÉ TATRY / Tri záchranné akcie na troch rôznych miestach. V plnom nasadení boli slovenskí i poľskí leteckí a horskí záchranári. Profesionáli z oboch strán Vysokých Tatier museli zachraňovať uviaznutých horolezcov.

Prvé volanie o pomoc prišlo zo žľabu pod prostredným hrotom, kde uviazol 27- ročný Poliak. Mal pri sebe lano, no sám zísť nedokázal. K záchranárom z vrtuľníka sa pridal aj horský profesionál. "Naša letecká záchranárska posádka z Popradu spustila horského záchranára priamo do terénu pomocou palubného navijaka," povedala hovorkyňa leteckej záchrannej služby v Poprade Zuzana Hopjaková. "Dvadsaťsedemročný horolezec bol bez zranení a z miesta evakuovaný," pokračovala Hopjaková.

Záchrana slovenskej dvojice

 Počas záchrany Poliaka došlo ale ďalšie volanie o pomoc. Tentokrát z pod hrebeňa Javorového štítu. "Zlaňovali do javorovej škáry, kde došlo k uvoľneniu skalného bloku a k zraneniu horolezca," povedal Dušan Burian záchranár horskej služby. Záchranár hovorí o slovenskej dvojici horolezcov. Muž a žena sú pravdepodobne skúsenými horalmi, pretože napriek vážnemu zraneniu nohy horolezca, dokázali prečkať noc v stene. 

Dostať sa s k nim v nočných hodinách možné nebolo. Akcia sa rozbehla hneď na svitaní. "Posádka z Košíc pomohla dostať sa štyrom horským záchranárom, čo najbližšie k uviaznutým Slovákom," uviedla Hopjaková.  Tí im ale pomôcť nevedeli, a tak prišli záchranárom na pomoc aj Poliaci. Horolezci uviazli v úzkom žľabe. Navijak musel byť dlhý až 100 metrov, celá akcia prebiehala v mimoriadne náročnom teréne. "Hrozil pád veľkého množstva kameňov na túto dvojicu horolezcov," poznamenal záchranár.  

Ak by kamene zasiahli rotory, mohli ohroziť aj posádku vrtuľníka. Pilot musel stroj držať len pár metrov od tatranských stien a záchranár sa púšťal na 100 metrovom lane. Na hrebeni ich už čakali slovenskí záchranári, ktorí akciu sledovali. Ak by vrtuľník nemohol akciu dokončiť zlanili by sa dole. 

Do tretice záchranári pomáhali aj dvom Poliakom, ktorí uviazli v oblasti zadného Gerlachu. "Dvaja poľskí horolezci prečkali noc v stene, hneď ráno ich posádka vrtuľníka evakuovala za pomoci horských záchranárov. Previezli ich na heliport do Starého Smokovca," dodala Hopjaková.  Na mieste ich ošetrila lekárka. Tri záchranné akcie, našťastie, skončili bez tragického konca. 

Pozrite si archívnu reportáž o nešťastnom výlete na kopci Šimonka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy