Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nevidiaci študent z Námestova: chcem byť novinárom ale športový komentátor asi nebudem
Zdielať na

Nevidiaci študent z Námestova: chcem byť novinárom ale športový komentátor asi nebudem

NÁMESTOVO / Maximilián, študent z Oravy, napriek svojmu hendikepu chodil do bežnej školy. A hoci je nevidiaci, jeho vysvedčenie by mu mohli mnohí závidieť.

Maximilián je študentom gymnázia v Námestove, jeho spolužiaci ho majú veľmi radi. Podľa jeho spolužiakov vyniká hlavne v rozprávaní a inak vníma veci ako oni.

Tento mladík sa vynikajúco učí – na vysvedčení mal, tak ako vždy, samé jednotky. Na svoje výborné známky sa ale nepozerá, pretože ich nevidí. "Ešte mám zvyšok zraku, nie je to žiadna sláva, ale dá sa to niekedy aspoň trošku niekedy použiť," hovorí Maximilián.

Chce byť žurnalistom

Dievčatá a chlapci z jeho triedy mu preto často podajú pomocnú ruku. A to doslova. Asistujú mu, keď ide po schodoch na chodbe gymnázia, alebo v iných, neznámych priestoroch. "Väčšinou mu pomáhame s orientáciou. Vodíme ho z triedy do triedy. Školu už dobre pozná a preto niekedy dokáže ísť už aj sám bez doprovodu," dodáva jeho spolužiačka.

Maxa baví recitácia. Na Hviezdoslavovom Kubíne aj iných podobných súťažiach dosahoval dobré umiestnenia. Úspešný bol tiež v celoslovenskom kole olympiády ľudských práv, kde skončil na šiestej priečke. Ocenili ho za to aj v jeho škole. "Maximilián potvrdzuje príslovie, že keď sa človek rozhodne preniesť aj horu, chvíľu to trvá ale keď chce, tak to dokáže," hovorí riaditeľ gymnázia v Námestove Peter Kuľha.

Sám hovorí, že hendikep, ktorý má, mu nebráni v jeho cieľavedomosti. Aj keď dobre vie, že z neho nebude pilot, či astronaut. Maturita ho čaká v ďalšom školskom roku, ale už teraz je rozhodnutý, na akú vysokú školu si pošle prihlášku. Maxo chce byť žurnalistom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy