Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čo si myslia Slováci o učiteľoch? Rodičia rozdávali vysvedčenia
Zdielať na

Čo si myslia Slováci o učiteľoch? Rodičia rozdávali vysvedčenia

BRATISLAVA / Letné prázdniny sa nezadržateľne blížia a tomu predchádza ešte odovzdanie vysvedčení školákom. Ale aké vysvedčenie by dostali samotní učitelia? Práve na to sa Inštitút Komenského pýtal rodičov, aby zmapoval postavenie učiteľov v našej spoločnosti v rámci všetkých krajov.

Učitelia známkujú deti od jedna do päť, rodičia v prieskume zas odpovedali na otázku- aké povolania si vážia najviac. Povolanie učiteľ sa ocitlo na štvrtom mieste.

Prvenstvo úcty patrí hasičom, ďalej lekárom, vedcom a učiteľom. Naopak najmenej váženými povolaniami sú poslanec národnej rady, manažér, sudca či novinár. "Z nášho prieskumu vyplynulo že 80 percent opýtaných si povolanie učiteľa stále váži. Ale čo nás prekvapilo že ak sme sa pýtali na
platové ohodnotenie tak tie povolenia ktoré si ľudia až tak nevážia majú pritom najvyššie platy. je to veľký paradox," hovorí riaditeľ Komenského inštitútu Juraj Hipš.

V prieskume sa tiež rodičov pýtali, podľa čoho si vyberajú školu pre svoje dieťa. Kvalita pedagógov bola to posledné, čo ich zaujímalo. "Pri výbere školy ich zaujímala infraštruktúra, vybavenie školy, lokalita, pomôcky, ale ľudia by mali pochopiť, že kvalitný učiteľ dokáže vyučovať aj na zelenej lúke," pokračuje Hipš.

Prestíž a úcta slovenského učiteľa sa v súčasnosti prelína s výškou platu. Podľa hlavnej školskej inšpektorky práve nízke platy uberajú na sebavedomí učiteľom najviac. A práve na tom by mali popracovať.

"Spoločnosť očakáva aj výkon a výsledky a tie v meraniach veru slávne nie sú. Výnimočný učiteľ je taký, ktorý odovzdá niečo, čo v ňom zostane po celý život," uviedla hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy