Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ombudsmanka Patakyová plánuje podporiť Dúhový pochod. Hrnko jej pripomína, že ju zvolili aj hlasmi SNS
Zdielať na

Ombudsmanka Patakyová plánuje podporiť Dúhový pochod. Hrnko jej pripomína, že ju zvolili aj hlasmi SNS

BRATISLAVA / Na 14. júla je v hlavnom meste zvolaný Dúhový pochod. V poradí už ôsmy. Ten vlaňajší sprevádzala kritika ombudsmanky za to, že ho podporila a dokonca na budove úradu vyvesila dúhovú vlajku. Keď tento rok ohlásila, že Dúhový pochod opäť podporí, reakcia zo strany SNS na seba nenechala dlho čakať.

"Z tlače sme sa dozvedeli, že na 14. júla t. r. zvolali organizátori tzv. Dúhový pochod, alebo tiež Dúhový pride. Slovenská národná strana niekoľkokrát zdôraznila, že je tolerantná ku všetkým formám „inakosti“, ktoré nie sú v rozpore s platnými zákonmi Slovenskej republiky, s jej Ústavou a so všeobecne platnými morálnymi normami. To však neznamená, že pokladáme za opodstatnené metódy a formy organizátorov a účastníkov týchto pochodov," uvádza sa hneď v úvode stanoviska Antona Hrnka.

Strana zareagovala ešte pred samotným konaním tejto ohlásenej akcie a pripomenula ombudsmanke Márii Patakyovej rozkol, ktorý sa strhol potom, ako Dúhový pochod podporila účasťou a vyvesením vlajky. Zároveň ju Anton Hrnko vyzýva, aby sa ho nezúčastnila nielen ona, ale ani zástupcovia jej úradu.

Hrnko jej pripomenul nielen to, že ju zvolili hlasy SNS, ale aj to, že strane dala záruky: "Preto by sme neradi videli osoby ako pani ombudsmanku M. Patakyovú a zástupcov jej úradu na tomto podujatí, najmä, keď bola pani ombudsmanka zvolená do svojho úradu aj hlasmi SNS a pred voľbou nám dala záruky, že tieto ideológie nebude podporovať."

Patakyová je nominantkou koaličnej strany Most-Híd. Jej voľbu v roku 2017 podporili aj hlasy poslancov SNS. Anton Hrnko v stanovisku tvrdí, že akcií ako Dúhový pochod by sa nemali zúčastňovať žiadne štátne orgány. "Sme si vedomí, že v rámci demokracie nie je možné obmedzovať právo vysloviť svoj názor a voľbu spôsobu tohto vyslovovania, ale v princípe protestujeme, ak takéto „pochody“ podporujú štátne orgány. Sme presvedčení, že organizátori týchto vraj pochodov pýchy nereprezentujú tých, ktorí patria do komunít „inakých“, ale že len zneužívajú existenciu týchto komunít na šírenie neoliberálnej „genderovej“ ideológie. Cieľom tejto ideológie je podľa nášho názoru rozloženie klasickej rodiny, ktorá vždy v minulosti bola a stále je základom usporiadanej spoločnosti a stabilného štátu."

Ombudsmanka sa k pochodu vyjadrila už niekoľkokrát. Pre DenníkN poskytla rozhovor, v ktorom tvrdí, že: "Ak by som Pride nepodporila, tak by som sa spreneverila inštitúcii ako takej.“

Takto vyzeral Dúhový pochod v roku 2016:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy