Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Američania a Kanaďania prišli na Slovensko. Cez leto sa chcú učiť po rusínsky
Zdielať na

Američania a Kanaďania prišli na Slovensko. Cez leto sa chcú učiť po rusínsky

RADVAŇ NAD LABORCOM / Prišli k nám z druhého konca sveta, aby počas leta študovali rusínsky jazyk. Študentov z Ameriky a Kanady priviedli k rusínčine korene starých rodičov, ktorí sa kedysi z našich končín odsťahovali za veľkú mláku.

Na východ Slovenska pricestovalo dvadsať študentov z rôznych kútov sveta. "V ľuďoch sa prebúdza pocit, že by chceli zistiť a spoznať svoje korene. Rusíni zo všelijakých sociálnych dôvodov sa sťahovali do rôznych krajín, najčastejšie do Ameriky," uviedol Marek Gaj, riaditeľ ZŠ M. Sopiru v Radvani nad Laborcom. Väčšina zo zúčastnených sa o rusínčinu zaujíma z dôvodu, že maj rusínskych predkov, no v prípade Allena z Torona je situácia úplne iná. Príbuzných medzi Rusínmi nemá, ale v Toronte študuje históriu u profesora Magocsiho a ten patrí medzi najaktívnejších v rusínskom hnutí vo svete. "Volám sa Allen, som z Kanady, študujem históriu na univerzite v Toronte," povedal plynulo  Allen Wang, študent histórie z Toronta. 

"Sú tu týždeň a vedia pekne hovoriť po rusínsky, je to dobrý pocit," povedala študentka religionistiky zo Svidníka, Erika Varcholová. "Budú spievať, tancovať, hrať divadlo, bude to po rusínsky, aby ste to počuli," dodal riaditeľ základnej školy. 

Letnú školu rusínskeho jazyka organizuje Prešovská univerzita už po deviaty krát.

"Volám sa Jahna a študujem medzinárodné vzťahy a rusínsky jazyk," povedala jedna zo študentiek z Pensylvánie, ktorú s rusínčinou spája rodina. "Môj pradedo bol Rusín, pochádzal z lemkovských Rusínov z Poľska," dodala Jonna Cook. 

Na Slovensku budú študenti tri týždne a chcú navštíviť všetky dôležité miest, ktoré sa týkajú Rusínov. Vidieť chcú jediné múzeum Andyho Warhola v Európe, no chystajú sa aj do Čertižného, kde je pochovaný rusínsky buditeľ Adolf Dobriansky. Najviac im ale doteraz ulahodilo niečo iné. "Guláš s kapustou, pirohy, holúbky," priznala Jonna. Allen s ňou súhlasí a pridáva, že sa mu páčia aj ľudia, akí sú milí a srdeční a krajiny je tiež nádherná. 

Naši školáci sa už naopak tešia na prázdniny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy