Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spomienka na Slovákov, ktorých zavraždili teroristi
Zdielať na

Spomienka na Slovákov, ktorých zavraždili teroristi

Archívna reportáž

UHROVEC / Pred piatimi rokmi zomrelo v Pakistane 10 horolezcov. Chladnokrvne ich zastrelili teroristi. Medzi obeťami boli aj dvaja Slováci - Peter Šperka a Anton Dobeš. V Uhrovci, v dedine v ktorej Anton Dobeš žil, sa stretli jeho kamaráti turisti, aby si na neho zaspomínali.

Na Antona Dobeša spomínajú ľudia z Uhrovca len v dobrom. Ani po piatich rokoch na neho nedokážu zabudnúť. Na svojom poslednom výstupe sa pokúšal zdolať Mount Everest. Večne usmiaty, plný optimizmu a najmä chlap s dobrým srdcom.

Dokázal to aj počas spomínaného výstupu na Mount Everest. Už bol blízko cieľa, ale vrátil sa, aby zniesol dole svoju kolegyňu. O rok neskôr sa so svojim kamarátom Petrom Šperkom vybrali do Pakistanu. Chceli zdolať horu Nanga Parbat. 22 júna 2013 ich však zastrelili teroristi.

O život tu vtedy prišlo desať horolezcov. "Potreboval nejaký jeho kamarát pomoc, tak sa vrátili do základného tábora a tam ich čakala smrť," hovorí Dušan Čabrák,zástupca starostky Uhrovca.

Do roka a do dňa síce páchateľov zadržali, ale Antona Dobeša a Petra Šperka to ich najbližším a kamarátom nevráti. Dušan Čabrák hovorí: "Spomienky sú stále živé a najhoršie to znáša manželka a deti.

Pozrite si reportáž o masakri na hore Nanga Parbat:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy