Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trump chce, aby americká armáda ubytovala migrantov v stanoch na vojenských základniach
Zdielať na

Trump chce, aby americká armáda ubytovala migrantov v stanoch na vojenských základniach

Archívna reportáž

WASHINGTON / V rámci tvrdého prístupu na hraniciach USA a Mexika sa americké námorníctvo chystá vybudovať rozsiahle zariadenia na zadržiavanie imigrantov na vojenských základniach. Magazín Time získal dokumenty, v ktorých sa plánuje zriadenie "strohých" stanových táborov pre desaťtisíce migrantov. Postaviť by ich mali na opustených letiskách v Kalifornii, Alabame a Arizone.

Ďalší z táborov má vzniknúť neďaleko San Francisca a je navrhnutý pre 47 tisíc ľudí. Hovorca Pentagonu podľa portálu BBC vyhlásil, že armádu zatiaľ Ministerstvo vnútornej bezpečnosti neoslovilo so žiadosťou na vypracovanie špecifických plánov, avšak prebieha "opatrné plánovanie... pre prípad, že by sme boli oslovení ministerstvom, aby sme pomohli s ubytovaním dospelých nelegálnych migrantov."

Americká armáda vo štvrtok vyhlásila, že ju vláda požiadala o prípravu ubytovania pre až 20 tisíc detí migrantov. Poznámka námorníctva odhaduje výdavky na zariadenie pre 25 tisíc ľudí počas šiestich mesiacov na 200 miliónov eur.

Poznámka získaná médiami ukazuje, aký domino efekt má politika "nulovej tolerancie", ktorú tlačí Trumpova vláda, aby odradila migrantov zo Strednej či Južnej Ameriky od pokusov prekročiť hranice USA. Rozhodnutie vlády trestne stíhať každého migranta, ktorý prekročí hranicu USA a Mexika, vyústila do oddelenia približne 2300 malých detí od ich rodičov v priebehu mája a júna a vyvolala globálnu vlnu nevôle.

Prezident Donald J. Trump nakoniec podľahol výraznému tlaku verejnosti a podpísal rozkaz, ktorým zastavil rozdeľovanie rodín. Vyhlásil však, že naďalej zostáva odhodlaný dodržiavať politiku "nulovej tolerancie." Na sociálnej sieti Twitter napísal: "Musíme si zachovať Silnú Južnú Hranicu. Nesmieme dovoliť, aby našu Krajinu zaplavili nelegálni migranti, kým Demokrati rozprávajú svoje vymyslené príbehy o smútku a žiali dúfajúc, že im to pomôže vo voľbách."

Náhly nárast zadržaných migrantov v následku Trumpovej politiky vyťažil rôzne vládne inštitúcie, vrátanie justície, vnútornej bezpečnosti, obrany ale aj zdravotníctva. Deti migrantov odobrané rodičom sú zdržiavané v zariadeniach patriacich ministerstvu zdravotníctva. Fotografie detí držaných za mrežami podobnými klietkam, ležiacich na zemi prikryté fóliami vyvolali pobúrenie.

Nemenovaný pracovník ministerstva povedal, že ministerstvo už navrátilo približne 500 detí ich rodičom. Ľudskoprávne organizácie však vyslovili obavy, či úrady majú dostatok informácií na to, aby vedeli spojiť často veľmi malé deti s ich rodičmi. Donald Trump v piatok priviedol do Bieleho domu rodiny, ktorých príbuzných zavraždili nelegálni migranti. 

Prvá dáma USA Melania Trump vyvolala tiež veľkú kritiku za výber oblečenia pred návštevou zariadenia pre deti migrantov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy