Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Holandsku je nedostatok väzňov. Musia ich dovážať zo zahraničia
Zdielať na

V Holandsku je nedostatok väzňov. Musia ich dovážať zo zahraničia

Archívna reportáž

AMSTERDAM / V Holandsku je najnižšia kriminalita za posledné desaťročia. Z väzníc sa stávajú hotely, ale ľudia na druhej strane prichádzajú o prácu.

Úradníci v Holandsku zvažujú uzavretie štyroch väzníc kvôli nedostatku väzňov. Podľa DutchNews môžu za zatvorenie väzníc nízka úroveň zločinu, ktorá je momentálne najnižšia od roku 1980.

V roku 2013 sa krajina rozhodla zatvoriť 19 svojich väzníc, pretože nie je dostatok zločincov na to, aby ich  nechávali zbytočne otvorené. V roku 2017 úrady uzavreli päť ďalších. Podľa najnovších štatistík je každoročne hlásených iba 49 zločinov na každých 1000 ľudí; čo znamená, že asi tretina väzníc je prázdna.V Holandsku došlo od roku 2004 k poklesu úrovne kriminality a teraz patrí k najbezpečnejším krajinám v Európe.

Jednu z bývalých väzníc premenili na 40-izbový hotel, kde môžu hostia spať v bývalých celách, ak ich zaujímajú takéto veci. V opačnom prípade môžu zostať v jednom z luxusných apartmánov s menami, ako sú Sudca, Žalárnik alebo Právnik.

Podľa denníku Independent je nízky zločin spôsobený kombináciou faktorov, vrátane miernejších drogových zákonov, zamerania na rehabilitácie namiesto trestov a elektronického systému označovania, ktorý umožňuje odsúdeným ísť do práce. Zistilo sa, že systém označovania členkov znižuje mieru opätovného prestúpenia zákona až o 50 percent v porovnaní s tradičným časom stráveným vo väzení. V rozhovore pre BBC v roku 2016 Angeline van Dijk, riaditeľka väzenskej služby v Holandsku, povedala: "Niekedy je lepšie, aby ľudia zostali v práci, zostali s rodinou a trestali iným spôsobom. V Holandsku máme kratšie tresty odňatia slobody a klesajúcu kriminalitu, takže to vedie k prázdnym celám."

Hoci zníženie kriminality je jednoznačne dobrá vec, nie všetci sú spokojní s plánmi zatvorenia väzníc. Mnohí ľudia takto totiž prídu o prácu. V roku 2013, miestni pracovníci protestovali, čo spôsobilo, že vláda "doviezla" niektorých väzňov z blízkeho Belgicka a Nórska, aby pomohla zaplniť budovy. 

Vo väznici len nedávno hrozilo bombové nebezpečenstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy