Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za slušné Slovensko: Aj po 4 mesiacoch od vraždy Jána Kuciaka vyšli ľudia do ulíc
Zdielať na

Za slušné Slovensko: Aj po 4 mesiacoch od vraždy Jána Kuciaka vyšli ľudia do ulíc

BRATISLAVA / Už sú to štyri mesiace od vraždy novinára a jeho snúbenice a ľudia z celého Slovenska opäť vyšli do ulíc. V Bratislave začal o 17:00, v Banskej Bystrici a v Košiciach o hodinu neskôr. Organizátori protestu sú presvedčení, že nič zásadné sa v pomeroch v štáte nezmenilo.

Pochod začal pred Úradom vlády, potom sa dav presunul na Námestie SNP. "Do dnešného dňa nepoznáme meno vraha ani objednávateľov. Miesto toho vieme, že pri vyšetrovaní tejto vraždy od prvého dňa prišlo k viacerým pochybeniam," tvrdia organizátori Juraj Šeliga a Karolína Farská s tým, že je to zároveň aj tretí mesiac od nástupu novej vlády. Ani tam ale organizátori nevidia žiadny signál toho, že vláda chce obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc. 

Na bratislavský pochod sa na sociálnej sieti prihlásilo okolo 10 tisíc ľudí, napokon ich prišlo okolo osem tisíc. Pripravený je už tradične aj program. Na námestí SNP okrem iných vystúpia Xénia Makarová, Martin Huba, Petra Polnišová, zástupcovia farmárov, občianskych iniciatív, Marián Leško, hudobná skupina Sendreiovci a ďalší.

"Každý deň na povrch vyplávajú nové kauzy, sme svedkami podnikateľského talentu mnohých politikov, ktorí extrémne lacno nakupujú a draho predávajú," hovoria. Súčasťou protestu boli aj farmári, ktorí na Námestie SNP pristavili svoje stroje. Snažia o reformu v poľnohospodárstve po tom, ako vyšli na povrch kauzy rozkrádania agrodotácii. "Dodnes nevidíme žiadnu pomoc farmárom, ktorých stále obťažujú organizované mafiánske skupiny," hovoria zástupcovia Za slušné Slovensko. 

Po úvodných slovách organizátorov vystúpila herečka Petra Polnišová, ktorá prečítala list od Márie Kušnírovej, sestry zavraždenej Martiny. "Niektorí ľudia nechápu, prečo to robíme, prečo nesedíme doma a netrúchlime. My trúchlime stále a navždy budeme," zacitovala z listu Polnišová. 

​​"Ulica, a herci už tobôž , vládnuť nechcú. Ale história nás učí, že ulica začne vládnuť vtedy, keď prestanú tí, ktorí vládnuť majú," povedal na pódiu Martin Huba.  Po tom ako farmári vyšli na pódium, ľudia skandovali "My sme s vami!" Farmári sa pri opisovaní ich trápenia neubránili emóciám. "Ak memorandum nebude schválené v NR SR, my sa vrátime aj štyrikrát. A prečo? Kvôli všetkým vám, aby sme vám mohli dať slovenské zdravé potraviny. Pre vás a pre nás to robíme," kričal zástupca farmárov. 

Ľudom potom zdarma farmári rozdávali z vlečiek traktorov mrkvu a zeleninu. 

​Pre rodiny zavraždených mladých ľudí čas plynie veľmi pomaly. Každý deň očakávajú správu, kto zabil Jána a Martinu. Zatiaľ ale stále len čakajú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy