Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kam sa chodíte v lete kúpať? Hygienici zverejnili výsledky rozboru vody
Zdielať na

Kam sa chodíte v lete kúpať? Hygienici zverejnili výsledky rozboru vody

BRATISLAVA / Pred pár dňami hyfienici odoberali vzorky vody, ktoré sa v letných mesiacoch robia na prírodných aj umelých kúpaliskách. Dnes poobede už nájdete na webe aj výsledky za celé Slovensko

"Kvalita vody na prírodných kúpaliskách sa kontroluje v dvojtýždňových intervaloch, tiež tam patria aj jazerá, ktoré spadajú do monitoringu," informuje Katarína Nosálová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Dokopy skontrolovali 80 vodných plôch a 115 kúpalísk, ktoré sa pridajú k 350 celoročným bazénom. Hygienici preverovali stopy siníc a hygienické zázemie. 

Na umelých kúpaliskách sa zas prísne sledujú množstvo dezinfekčných prostriedkov, ktoré môžu spôsobiť podráždenie kože najmä u malých detí.

Prvé výsledky analýz ale hovoria, že výsledky sú celkom dobré. Nevyhovelo iba pár stredísk. V okrese Gelnica to bolo Jazero Úhorná, Ružín a Turzovské jazero. V bratislavskom kraji mala opäť problémy Kuchajda. 

Pozrite si celý zoznam prevádzky prírodných a umelých kúpalísk na rok 2018:

​Kuchajda na čiernom zozname? 

Úrad už zverejnil informácie o kvalite vody prírodných aj umelých kúpalísk v Bratislavskom kraji a tá dôležitá informácia sa týka obľúbenej Kuchajdy. "Prevádzkovateľ letného kúpaliska Kuchajda požiadal tunajší úrad o uvedenie priestorov do prevádzky. Toto konanie ešte nie je právoplatne ukončené, nakoľko vzorky vody, ktoré sa brali 12.6 preukázali nevyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie v mikrobiologickom ukazovateli črevné enterokoky," vysvetľovala Nosálová. 

Medzitým ale hygienici odobrali z vody na Kuchajde ďalšie vzorky a o pár dní už boli výsledky iné. "Výsledky z rozborov vody zo dňa 19.6 preukázali na Kuchajde vyhovujúcu kvalitu vody a od 23.6 je toto prírodné kúpalisko rozhodnutím regionálneho hygienika v prevádzke," oznámila Nosálová. 

Zvážte aj tieto kúpaliská

Na zváženie však hygienici nechávajú aj vodné plochy Lipovina a Bátovce, kde bola zistená znížená priehľadnosť vody, zafarbenie a celkový fosfor. To, či je voda vyhovujúca, alebo si treba plávanie radšej odpustiť, vraj môžeme zistiť aj sami. Stačí sa len lepšie pozrieť, či tam nie sú riasy, viditeľnosť vody, vodné vtáctvo. 

Všetky prírodné aj umelé kúpaliská budú hygienici sledovať počas celej kúpacej sezóny, teda až do 15. septembra. Voda však nie je jediné, čo ich trápi. Uvažuje sa aj nad zmenou legislatívy, ktorá je v prípade prírodných kúpalísk veľmi benevolentná. "Kým na umelých kúpaliskách je počet plavčíkov pevne daný, tu nič, čiže to treba určiť a tiež určiť, aké majú mať vzdelanie," uviedla hovorkyňa ÚVZ, Daša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy