Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodca sa zatúlal v lese. Polícia ho hľadala do neskorého večera
Zdielať na

Dôchodca sa zatúlal v lese. Polícia ho hľadala do neskorého večera

KOPROVNICA / Zatúlal sa v hore, ktorú pozná ako vlastnú dlaň. Bez jedla a vody blúdil 86-ročný dôchodca niekoľko hodín. Príbuzní už popoludní zalarmovali policajtov, v pondelok ráno mala pátracia akcia pokračovať. Pripravený bol aj vrtuľník.

Martin vo februári oslávil úctyhodných 86 rokov. Aj napriek zdravotným problémom sa nechce vzdať svojej vášne, prechádzok po lese. V nedeľu, približne o siedmej ráno naštartoval svoje auto a vybral sa na hríby, aj napriek nesúhlasu svojich najbližších.

Keď sa dôchodca dlho nevracal domov, príbuzní začali mať strach a vybrali sa za ním. Na začiatku rozľahlej hory ale našli iba jeho odstavené auto. "Povedali sme si, že sa ideme pozrieť dookola 4 kilometre, lebo tam nie je signál. Tak sme les prišli dolu a dali sme vedieť policajtom," uviedol Stanislav, syn hubára.

Niekoľko policajných hliadok márne blúdilo po obrovskom lese. Martina nenašli. Ten pri sebe nemal ani mobilný telefón. Policajti však krúžili celý večer v okolí Koprovnice.

Okolo pol jedenástej v noci sa na ceste zjavil zatúlaný hubár. V lese strávil viac ako 15 hodín bez jedla a bez vody. "Človek sa môže aj z koľaji napiť, tak prvýkrát som sa napil z koľaji, už mi bolo veľmi špatne," opísal krízovú situáciu pán Martin. Potom ho zachránilo to, že našiel potôčik. V lese sa ťaží, chodia tadiaľ ťažké stroje, ktoré narobili nové koľaje. 

Martin sa stratil v známom prostredí: "Stratil  som orientáciu. To mi nešlo do hlavy, že som nepočul autá, potom som sa držal doprava. Tam som prechádzal kade zvery prechádzajú a je to šmykľavé tam, aj štvornožky, aj kadejako som išiel."

Cestu von hľadal už aj keď sa zotmelo. Strach vraj z ničoho nemal. "My sme boli na vojenčine, z Jesenskiho mám veľmi dobrého kamaráta. Dvaja chlapi, čo sa nebáli nikoho," dodal nájdený hubár.

Nie je to ale prvý prípad, kedy policajti hľadali strateného hubára. Polícia odporúča ako tomu predísť: "Je dobré dbať na to, aby sme so sebou mali plne nabitý mobilný telefón. Ďalšia veľmi dôležitá vec je zvoliť si vhodné oblečenie a obuv." Jedlo a voda by tiež mali byť samozrejmosťou. "Ak sa na huby vyberiete sami, je dôležité svojim príbuzným povedať kde sa budete približne nachádzať a je dobré aj uviesť predpokladaný čas Vášho návratu," informovala Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ B. Bystrica. Ak už príbuzní začnú mať obavy, či podozrenie, že hubár môže byť v nebezpečenstve, či v ohrození života, nemali by čakať a okamžite zalarmovať policajtov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy