Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premnožené daniele ničia prírodu a vytláčajú srnky. Ochranári bijú na poplach
Zdielať na

Premnožené daniele ničia prírodu a vytláčajú srnky. Ochranári bijú na poplach

ZÁHORIE / Niektoré obce na Záhorí by mohli byť vyhlásené za slovenské safari na danieliu zver. Táto nepôvodná zver sa zdržiava vo veľkých stádach a keďže nie je taká plachá ako srnčia, dá sa k nej ľahko priblížiť. Podľa ochranárov treba pristúpiť k zníženiu ich počtov, pretože likvidujú les aj chránené rastliny. V okolitých krajinách žijú iba vo zverniciach, aby nespôsobovali škody.

V okresoch Skalica a Senica je premnožená danielia zver. Dostala sa k nám z Čiech, kde ju umelo vypustili do voľnej prírody ešte v 60. rokoch minulého storočia. "V 1975 roku sme začali s odstrelmi. Česi nám začali vytýkať, že sme pre danieliu zver nič neurobili, ale už lovíme, tak 1979 sme nakúpili aj my," povedal Ján Flamík, lesný hospodár poľovného revíru Raková v Chropove.

Nepôvodnej zveri sa v našej prírode veľmi dobre darí a došlo k jej premnoženiu. V revíri Raková a v Chropove je jej najviac na Slovensku. Ročne odstrelia 650 kusov. "Zameriavame sa loviť ju, aby sme znížili tie stavy," povedal Flamík.

Podľa vedúceho lesného úradu v Senici došlo k premnoženiu preto, lebo dva roky sa v tejto lokalite na ňu nepoľovalo. Mali tam vzniknúť nové revíry. "Tá populácia danielej zveri sa začala množiť nekontrolovateľným spôsobom. Začala migrovať aj do okolitých poľovných revírov," povedal vedúci pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Senici Pavol Hrnčiar. Napriek tomu, že v okresoch Skalica a Senica z roka na rok zvyšujú odstrel, situáciu stále nemajú pod kontrolou. "Pred rokom 2000 to bolo 800 kusov a teraz 2000 až 2300 kusov," dodal Hrnčiar.

"Každé poľovné združenie, ktoré má daniela by si malo uvedomiť, že má problém," uviedol riaditeľ chránenej krajinnej oblasti Záhorie Dušan Valachovič. Problém je v tom, že vytláča z lesov pôvodnú srnčiu zver a skonzumuje všetko, čo sa má v lese obnoviť. "Stratila plachosť a koncentruje sa vo veľkých čriedach, a tým, že stratila plachosť je aj častým účastníkom dopravných nehôd. Konzumujú všetko tak tam padnú na ranu aj chránené rastliny, nám miznú chránené druhy," dodal Valachovič. Ochranári hovoria, že počet danielej zveri sa musí radikálne znížiť. Napríklad v Rakúsku ich chovajú iba vo zverniciach. "Keby sme si zobrali všetky koncepcie, ktoré prijalo poľovníctvo za všetkých 30 rokov, stále sa hovorí o znižovaní, znižovaní a výsledok je taký, že sa zvyšuje a zvyšuje," dodal Valachovič.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy