Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jazdíte bicyklom po ceste? Nezabúdajte na svoje povinnosti
Zdielať na

Jazdíte bicyklom po ceste? Nezabúdajte na svoje povinnosti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nehody cyklistov s automobilmi majú často vážne následky. Podobná nehoda sa stala aj vo štvrtok v Prešove, kde sa mladý cyklista zrazil na priechode pre chodcov s nákladným vozidlom. Cyklista nehodu prežil, no utrpel ťažké poranenie nohy, ktoré si vyžadovalo hospitalizáciu v nemocnici. Polícia cyklistov upozorňuje na povinnosti, ktoré je potrebné dodržiavať, aby nedošlo k zraneniu seba či iných.

Polícia uvádza, že povinnosťou cyklistu je v prvom rade plne sa venovať riadeniu bicykla a sledovať situáciu na cestnej premávke. Primárnou jazdnou dráhou pre cyklistov sú cyklistické chodníky, ak cyklista nemá k dispozícii takýto chodník, jazdí pri pravom okraji vozovky. V prípade, že ich je viac, na ceste jazdia za sebou, na cyklistickom chodníku môžu jazdiť dvaja vedľa seba.

Cyklisti nemôžu

Pre cyklistov platí, že je neprípustné jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík, zviera a predmety, ktoré by sťažovali vedenia bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. Okrem toho musí mať cyklista v prípade zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo musí mať na sebe reflexný odev. 

Mimo obce musí mať cyklista na hlave ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov ju musí mať aj v obci.

Zásady jazdy

Pri jazde musí mať cyklista nohy na pedáloch. Nie je dovolené jazdiť viacerým osobám na bicykli určenom pre jednu osobu.

Samozrejme, môže sa stať, že máte na bicykli dieťa. Vtedy musí byť bicykel vybavený pevnými podperami na nohy a viesť bicykel môže v takom prípade iba osoba staršia ako 15 rokov. Platí to pre dieťa, ktoré má menej ako 10 rokov. Ďalšími možnosťami ako viesť osobu mladšiu ako 10 rokov je použiť prívesný vozík určený na prepravu detí alebo použiť detský bicykel pevne spojený tyčou s vodiacim bicyklom. Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov. Výnimkou je jazda po cestičke pre cyklistov, poľnej a lesnej ceste a v obytnej zóne.

Pozrite si simulovanú zrážku vlaku s cyklistom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy