Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desiatky ľudí sa zišli na rozlúčkovej omši za Henryho, ktorý bol brutálne zbitý v Bratislave
Zdielať na

Desiatky ľudí sa zišli na rozlúčkovej omši za Henryho, ktorý bol brutálne zbitý v Bratislave

BRATISLAVA / Desiatky ľudí sa zišlo v kostole v hlavnom meste, kde sa uskutočnila spomienková omša za Henryho, ktorý zomrel v nemocnici po brutálnej bitke. Po omši sprievod ľudí prejde na miesto jeho smrti, kde položia vence a zapália sviece na jeho pamiatku.

Svätá omša za zosnulého Filipínca sa uskutočnila v sobotu o 13:00 v kostole sv. Ladislava v Bratislave. Stretli sa tam Henryho najbližší, zástupcovia miestnej filipínskej komunity ale aj kolegovia, známi a kamaráti mladého muža, ktorý žil a pracoval v Bratislave. Smútočný sprievod na čele s rodinou sa potom prešiel z kostola sem, na miesto, kde Henry tragicky prišiel o život.

Kňaz vo svojej kázni v anglickom jazyku zdôraznil, že hoci žil roky v meste, pre ktoré bolo násilie vrátane rasového bežné, teda v Detroite, tragická udalosť v Bratislave ho prekvapila. "Nikdy by som si nepomyslel, že jeden muž spôsobí takú hlbokú stigmu na našej duši," povedal s poukazom na obvineného Juraja H.

Postavil sa za dobrú vec 

Pravá tvár mesta a spoločnosti sa však podľa kňaza ukázala s vlnou solidarity a podpory rodine zosnulého Henryho. Filipínec podľa kňaza urobil to, čo bolo správne."Ďakujeme, Henry, za to, že si sa postavil za tvoje priateľky. Tvoja obeta nás prebudila," povedal.

Ako dodal, dúfa, že Juraj H. pustí do svojho života Krista, ktorý „vytlačí tie vášne, ktoré ho viedli k spáchaniu zločinu". Viacerí členovia filipínskej komunity mali oblečené tričká s fotografiou Henryho a biblickým citátom "Neexistuje väčšia láska, ako položiť život za priateľa". Henryho pamiatku si smútočný sprievod uctil aj vypustením symbolických bielych balónov a spoločnou modlitbou aj na mieste tragédie.

Spomienkový pochod

V piatok sa uskutočnil spomienkový pochod za Henryho. Na námestí pri prezidentskom paláci sa stretlo viac ako tisíc ľudí. Prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vyšetrovaním prípadu. Na pokojný priebeh dozeralo množstvo policajtov. Na zhromaždenie pre vypätú situáciu neprišla Henryho rodina. Jeho sestra však prítomným poslala odkaz. "Nikdy nezabudneme na jeho šľachetné a hrdinské činy vľúdnosti a úcty najmú voči ženám. V našich srdciach bol hrdinom."

Pomoc rodine

Ministerka vnútra Denisa Saková sa v stredu stretla s rodinou zosnulého. Počas stretnutia im vyjadrila úprimnú sústrasť a zároveň im ponúkla pomoc pri transporte tela zosnulého a jeho rodiny späť do vlasti, a tiež pomoc pri vybavení všetkých potrebných dokumentov. Rodinu túto pomoc prijala. 

K útoku došlo na Obchodnej ulici v Bratislave. Tridsaťšesťročný Henry, podľa medializovaných informácií, bol fyzicky napadnutý potom, ako sa zastal svojich kolegýň pred obťažovaním. Po útoku zostal v bezvedomí ležať na zemi. Privolaní policajti a záchranári ho 30 minút oživovali. S vážnymi zraneniami ho potom previezli do nemocnice, kde ho uviedli do umelého spánku. Muž ale po niekoľkých dňoch v nemocnici zraneniam podľahol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy