Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Môžu byť tabletky na chudnutie účinné, pomôžu a nie sú to len vyhodené peniaze?
Zdielať na

Môžu byť tabletky na chudnutie účinné, pomôžu a nie sú to len vyhodené peniaze?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Samotný proces chudnutia nie je iba o jedálničku a cvičení. V prvom rade hrá dôležitú úlohu motivácia, pevná vôľa, to, že to naozaj chcete. Ak sa do niečoho nútite, efekt je skôr ten, že sa trápite.

Ako sa motivovať?

Niekto berie ako primárnu motiváciu ten pocit, že je so sebou spokojný. Cíti sa dobre, vyzerá dobre, od okolia dostáva komplimenty na to, ako schudol. Je to aj vaša motivácia?

Niekto chudne zo zdravotných dôvodov. Obezita už niekoľko rokov trápi ako deti, tak dospelých a kroky spoločnosti voči zníženiu počtu postihnutých ľudí napredujú, nič však nefunguje, ak nespolupracujú obe strany. Nadbytočné kilogramy nie sú iba estetickým problémom, ide aj o vnútro – tukom sa obaľujú vnútorné orgány a hrozia nedozierne problémy. 

Veľmi dobrým motivátorom je aj niekto zvonka. Človek, ktorého sledujete na sociálnych sieťach, človek, ktorý s vami chodí na pravidelné hodiny jógy, človek, ktorý môže byť pokojne vašim rodinným príslušníkom. Na tejto persone vidíte, že sa to dá, že to ide, či už pomalšie alebo intenzívnejšie a chcete presne to, čo má on. Lepšiu fyzickú kondíciu a závideniahodné tehličky na bruchu.

Doplnky výživy a tabletky na chudnutie

Zatiaľ nikto nevymyslel účinné tabletky na chudnutie, pretože chudnutie je skôr proces. Jeho súčasti by mali do seba zapadať ako mozaika a spolu s vašou pevnou vôľou byť hnacím motorom vpred. Výživových doplnkov je viacero, vybrať si musíte podľa toho, čo vám najviac vyhovuje. Chróm je napríklad minerál, ktorý dopomáha zvyšovať hladinu inzulínu v tele. Inzulín je hormón, ktorý je zodpovedný za premenu prijatého jedla do energie. Pomáha znížiť chuť do jedla a tiež spaľuje viac kalórií z tukov z jedla. Extrakt zo zeleného čaju trebárs zrýchľuje metabolizmus, avšak opatrne, spôsobuje nespavosť. Veľmi obľúbeným sa v posledných rokoch stalo aj Psyllium, prášok nevábnej zelenej farby, ktorým dosiahnete dlhšie zasýtenie.

Niektoré prípravky sa oplatia kúpiť, ale to len vtedy, ak sú iba doplnkom, nie primárnym riešením problému (napr. populárny Garsin, ktorého recenziu nájdete napr. tu https://imunita.online/garsin-na-chudnutie/).

SITA

Ak však preferujete 2v1, na trhu je niekoľko druhov tabletiek na chudnutie. Pri výbere vám určite pomôžu recenzie, skúsenosti ostatných. V prvom rade však treba myslieť na to, ktoré zložky by mali obsahovať, či ich účinok dopomôže tomu, čo od nich očakávate. Pozor najmä na tie súčasti, ktoré vášmu aktuálnemu zdravotnému stavu môžu uškodiť. Myslite na svoje zdravie!

Zázvor ako univerzálny liek

Ak sa povie zázvor, čo vám prvé napadne? Isto nie, že je skvelým doplnkom pre chudnutie. Po zázvore skôr siahneme pri chrípke či prechladnutí, no jeho účinky nájdu „uplatnenie“ aj pri chudnutí. Postačí, ak ním vyladíte chuť svojich smoothie, ovocných nápojov, mliečnych produktov alebo ho zaradíte do varenia. Nebojte sa jeho štipľavej chuti, práve to môže na vašom stole vyčarovať dobrotu, ktorú budete chcieť variť častejšie. Zázvor podporuje trávenie, odvodňovanie, spaľuje tuk a ako sme hovorili, podporuje imunitu a prelieči. Čo vy na to, dovolíte zázvoru byť súčasťou vášho jedálnička?

SITA

Sardinková nátierka... alebo teda radšej iba sardinky

Pri chudnutí sa všeobecne odporúča prijímať kvalitné bielkoviny, či je to mäso alebo ryby. Povedali by ste o sardinkách, že to bude jeden z najlepších zdrojov bielkovín vôbec? Zrejme by to viacerí do nich vôbec nepovedali. Sardinky patria medzi ryby s nižšou cenou, sú nenáročné na prípravu, obsahujú omega 3 mastné kyseliny, posilňujú kardiovaskulárny systém. Neznamená to, že by ste mali utekať do obchodu a chytiť prvé sardinky naložené v oleji. Postačí, ak popri kupovaní čerstvého a kvalitného mäsa vo svojom meste nájdete aj obchod s rybami a sem tam kura či iné chudé mäso vymeníte za sardinky či lososa. Zmena v jedálničku je vždy osviežujúca.

Chudnutie teda nie je iba o správnej životospráve. Je to komplex činností, ktoré si už každý z nás vie dotvoriť tak, aby mu to čo najviac vyhovovalo. Ako s chudnutím pokračujete vy? Alebo ste iba začali?

TIP: Pre zaujímavosť si môžete pozrieť napr. toto porovnanie tabletiek na chudnutie (v češtine).

Najčítanejšie správy