Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V kauze zrušených Mečiarových amnestií by mal nastať posun, polícia ale mlčí
Zdielať na

V kauze zrušených Mečiarových amnestií by mal nastať posun, polícia ale mlčí

BRATISLAVA / Od prelomového zrušenia Mečiarových amnestií už uplynul presne rok. Definitívnu bodku za nimi dal verdikt ústavného súdu. Stalo sa to napriek tomu, že dnes už expremiér Robert Fico v minulosti opakovane tvrdil, že sú nezrušiteľné. Okrem toho hrozba trestného stíhania Vladimíra Mečiara je stále aktuálna. Polícia o zásadných posunoch v tejto kauze mlčí.

"Vo veci bolo dňa 7.decembra 2017 začaté trestné stíhanie pre zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovanie naďalej pokračuje, vyšetrovateľ Policajného zboru vykonáva všetky potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť," uviedla hovorkyňa Policajného zboru v Bratislave Lucia Miháliková.  Ústavný súd v náleze tvrdil, že Mečiar porušil svoje právomoci. Polícia ale trestné stíhanie v tejto veci vlani v lete stopla. Generálna prokuratúra to však vyhodnotila ako predčasné a prikázala v tomto prípade opätovne konať.  

"Mňa sa to nedotýka nijako. Mne môžu byť títo, čo to rozhodli ukradnutí," povedal v minulosti Vladimír Mečiar. Ústavný súd konštatoval aj to, že amnestiu, ktorú Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident, udelil na skutky zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho, ale aj zmareného referenda, mal udeliť aj sám sebe. Podľa rozsudku tak konal svojvoľne. "Vzhľadom k tomu, aby nedošlo k zmareniu vykonaných úkonov, bližšie informácie k prípadu nie je možné poskytnúť," pokračovala hovorkyňa Miháliková. 

Po tom, čo parlament po devätnástich rokoch zrušil Mečiarove amnestie, sa zo všetkých strán skloňovala otázka premlčania skutku. "Tam premlčanie nehrozí, lebo s otázkou premlčania sme sa vysporiadali," povedal právnik Peter Kubina. Po roku bilancuje aj korunný svedok únosu Oskar Fegyveres, ktorý dlhé roky žil v ústraní. Teraz najnovšie chce kandidovať na prezidenta. " Ja za ten rok som nevidel žiadny posun v týchto veciach," povedal. 

Priestor na vyjadrenie sme dali aj obhajcovi Michala Kováča mladšieho. Ten ale na otázky nereagoval. Zisťovali sme aj to, či polícia robila nejaké úkony v súvislosti s jedným z aktérov únosu Ľubošom Kosíkom, ktorý je na úteku, a ktorý cez média k tejto kauze prehovoril. Okrem toho stále sa nezačal ani súd s bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom a jeho ľuďmi. Príprava tohto procesu s 13 obžalovanými má ešte trvať niekoľko mesiacov. Čaká sa totiž na bezpečnostné previerky prísediacich sudcov z ľudu. "Ten rok je podľa mňa dostatočný čas na to, aby sa aj naštudoval spis, aj urobili previerky, aby sa už začalo niečo robiť," pokračoval právnik Kubina. 

Právnik Peter Kubina, ktorý spolu s Petrom Kresákom pripravil argumenty, na základe ktorých ústavný súd amnestie zrušil, si v tejto kauze želá najmä spravodlivý proces. "Ja nemám žiadne krvavé oči, ani nikto z ľudí, ktorí sa na tom podieľali, na zrušení amnestií. Že by sme nevyhnutne považovali za úspech len to, keď niekoho zavrú," dodal na záver. 

Pozrite si archívnu reportáž o zrušení Mečiarovych amnestií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy