Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Demografický vývoj prekvapil aj odborníkov. Budeme žiť dlhšie, má to ale háčik
Zdielať na

Demografický vývoj prekvapil aj odborníkov. Budeme žiť dlhšie, má to ale háčik

BRATISLAVA / Na Slovensku budeme žiť dlhšie, zhodujú sa prognózy demografov. Tí ale jedným dychom dodávajú, že príliš starneme. V minulom roku sa u nás počet detí a dôchodcov po prvýkrát vyrovnal. Ak to takto pôjde ďalej, budeme najstaršou populáciou v Európe.

V minulom roku sa Slovensko prvýkrát prehuplo cez hranicu, keď je polovica populácie staršia ako 40 rokov. "Na Slovenku momentálne žije 5 443 120 obyvateľov. Medziročne tak pribudlo 7777 osôb, prírastok bol o 1314 nižší, než 2016," tvrdí predseda štatistického úradu Alexander Ballek. 

Svadby ale aj rozvody 

Čísla tiež ukazujú, že počet sobášov historicky stúpol. Až o 1400 sobášov. Najviac ich bolo v Bratislavskom a najmenej v Banskobystrickom kraji. "Naozaj, keď sme to porovnávali, počet sobášaschopných stúpol o vyše 900 tisíc, sobášnosť je nízka a mohla by byť vyššia, lebo naozaj populáciu na to máme," vysvetľuje Zuzana Podmanická zo štatistického úradu. 

Po desiatich rokov nám však medziročne po prvýkrát pribudol aj počet rozvodov. Kým v 70. rokoch mala jedna žena priemerne takmer tri deti, dnes je to asi polovica. A práve tieto roky budú mať veľký význam pri starnutí slovenskej populácie. Minulý rok sa u nás narodilo takmer 58 tisíc detí, pričom 40 percent z nich mimo manželského zväzku. 

Menej potratov 

Najnovšie údaje zo štatistického úradu ukazujú na pokles potratov. Počet interrupcií podľa profesora Borovského klesá aj tým, že samotná plánovanosť tehotnosti je každým rokom precíznejšia. Svoju budúcnosť pritom ľudia plánujú viac na vidieku ako v mestách. Tento trend sledujú demografi už 20 rokov. 

Napriek tomu, že v mestách dochádza k prirodzenému prírastku detí, nedokážu vykompenzovať úbytok obyvateľov spôsobený odchodom na vidiek. "Je to spôsobené možno aj z hľadiska mladej generácie, ktorá využíva mesto na prácu, ale z hľadiska kvality života sa jej zdá atraktívnejší život na vidieku," myslí si Ľudmila Ivančíková zo štatistického úradu. 

Prognóza Slováka

Takto teda vyzerá priemerný obyvateľ Slovenska. Pracuje v meste, býva na vidieku, má 40 rokov, sobáš mal pred 6 rokmi, má jedno dieťa s 30 percentnou šancou na rozvod. Má nádej dožiť sa 74 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy